Zilver schoonmaken

In bovenstaande video laat ik jullie zien hoe je je zilveren of gouden sieraden kunt schoonmaken EN kunt laten oxideren. Belangrijk is dat de sieraden geen (edel)stenen, zirkonia of Swarovski kristalletjes bevatten, deze kunnen namelijk dof worden door deze behandeling. Ook moeten je sieraden van echt sterling zilver of echt goud zijn.

Hoe weet ik of mijn sieraden echt zijn?
Als het goed is bevatten je sieraden een piepklein stempeltje. Sterling zilver is een sieraad met een zilvergehalte van 92,5 %. Sterling zilveren sieraden bevatten daarom het stempeltje “.925”. Sieraden met een hoger zilvergehalte kun je ook gebruiken voor deze schoonmaak methode. Thais zilver bijvoorbeeld heeft een zilvergehalte van 99%.

Met goud is het iets ingewikkelder. In Nederland noemen we iets pas echt goud als een sieraad minimaal 58,3 % goud bevat. Dit percentage komt overeen met 14 karaat goud (14K). Het sieraad bevat dan de stempel “.583” en soms “.585”. Sieraden met een hoger goudgehalte kunnen ook gebruikt worden, zoals 18K (stempel .750) of 24K (puur goud).

Sieraden met een lager zilver- of goudgehalte bevatten meer andere metalen waarmee ze gemengd zijn. Ik weet dus niet hoe deze schoonmaak methode, die niets meer is dan een chemische reactie, je sieraden zal beïnvloeden.

But how does it work?


Zilver verkleurt zwart/bruin door zwavel uit de lucht of door zwavelhoudend voedsel zoals spruitjes en eieren (denk maar aan zilver bestek). Zilver + zwavel vormt zilversulfide (zwavel = sulfide). Om het zilver weer schoon te krijgen moet het zilversulfide worden verwijderd en dit kan door de chemische reactie om te keren met behulp van aluminiumfolie. Aluminium hecht zich namelijk sterk aan sulfide waardoor het zilver weer vrijkomt en dus wordt ontdaan van de zwarte laag zilversulfide.

3 Ag2S + 2 Al —–> 6 Ag + Al2S3
silver
sulfide
aluminum silver aluminum
sulfide

De reactie tussen zilversulfide en aluminium kan alleen plaatsvinden in een oplossing van soda (natriumbicarbonaat) in water, en werkt sneller als de oplossing heet is. De oplossing zorgt er voor dat de sulfide loslaat van het zilver en zich hecht aan het aluminium, aluminiumsulfide vormend.

Belangrijk is dat het zilver contact maakt met het aluminium, zodat de reactie goed kan verlopen. Er stroomt namelijk een elektrische lading tussen deze 2 metalen. Zo’n reactie noemen we dan ook een elektrochemische reactie.

Andersom

Omdat het soms mooi kan zijn om zilver te oxideren (denk maar aan de antiek look van Bali zilveren kralen) laat ik dit ook aan jullie zien. We keren als ware de bovenstaande reactie om. We gebruiken hiervoor een ei die lichte zwaveldampen produceert. Het sulfide hecht aan het zilver waardoor zilversulfide ontstaat, een donkere laag achterlatend. Hoe langer je het zilver bij het ei laat zitten, hoe meer zilversulfide en hoe donkerder de laag.

Ik hoop dat jullie de video en de chemie hierachter interessant vonden om te lezen, het is namelijk nogal een lap tekst. Ik hoop dat het duidelijk is zo, maar zo niet, bombardeer me gerust met vragen! Ik vond het in ieder geval leuk om te demonstreren en ik ben reuze benieuwd of jullie het gaan uitproberen. Zo ja, let me know hoe het ging en of jouw sieraden ook blinkend schoon zijn geworden!

Until next time,

Serena Verbon

Volg:

1 Reactie

  1. Trudi
    11 november 2017 / zaterdag, 11 november 2017

    Hoe kan het zijn dat bepaalse bedels zwart zijn geworden na een badje soda met zilverfoli ?en andere niet?
    ze zijn allemaal echt zilver

    Hoe krijg ik die weer mooi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *