Food Friday | pavlova kerstkrans recept

Goedenavond! Hier kom ik op de valreep met een FANTASTISCH dessert idee voor de Feestdagen. Het is SUPER MAKKELIJK om te maken (ja, dus ook jij kunt dit!), het smaakt voortreffelijk en het ziet er ook nog eens mega indrukwekkend uit. Als dit toetje je niet in de kerstsferen brengt, weet ik het ook niet meer.


Toegegeven, ik heb soortgelijke exemplaren wel eens voorbij zien komen op Pinterest, maar ik heb me nooit eerder aan een pavlova durven wagen. Nu ik ’em eenmaal heb gemaakt denk ik “why?” want het is helemaal niet moeilijk en het smaakt zooooooo lekker! Het duurt alleen eventjes voordat het klaar is.

Voor deze pavlova kerstkrans moet je zo’n 1,5 tot 2 uur uittrekken, maar de krans kun je gemakkelijk van te voren maken, zodat je hem alleen nog maar hoeft te versieren vlak voor het opdienen (daar ben je een kwartiertje mee bezig). Dit maakt het tevens een ideaal dessert om mee te nemen naar de gastheer of -vrouw bij wie er Kerst wordt gevierd.

Wat heb je nodig?

+ een strik, dennenappel of andere gezellige decoratie (optioneel)
+ spuitzak met grote spuitmond
+ keukenmachine

Een keukenmachine met mixer werkt fijner, maar als je er geen hebt kun je ook gewoon een handmixer gebruiken.

Recept | pavlova kerstkrans (8-10 personen)

6 eieren (alleen het eiwit)
350 gram FIJNE kristalsuiker (dus niet de normale)
2 theelepeltjes maïzena
3 eetlepels citroensap
500 gram verse slagroom
klein bakje frambozen
half bakje aardbeien
1 granaatappel (of kanten-klare granaatappelpitjes)
een doosje met rozemarijn takjes
poedersuiker (ter garnering)

In plaats van frambozen, aardbeien of granaatappelpitjes kun je ook kiezen voor ander rood fruit. Denk aan kersen (in deze tijd komen ze dan wel uit blik), gesuikerde cranberries of rode besjes. Kies gewoon wat jij en je gasten het lekkerste vinden!

Werkwijze

Verwarm allereerst de oven op 180 graden. Breek de eieren doormidden en scheid het eiwit van het eigeel. Klop het eiwit met de keukenmachine (of mixer) tot het lekker wit en schuimig begint te worden. Voeg vervolgens in delen de fijne kristalsuiker toe, net zo lang tot het eiwitmengsel nóg witter wordt en het een mooi glansje krijgt. Als het mengsel lekker dik, stevig en super plakkerig is, ben je klaar. Schep de maïzena en de citroensap er doorheen en vul je spuitzak. Spuit met dikke toefen een ronde krans op een met bakpapier bekleed bakblik.


No worries, bij mij werd de krans ook niet meteen perfect rond, dus spuit gerust hier en daar wat toefjes bij en bovenop om de vorm wat te corrigeren.

Schuif je krans in het midden van de oven, verlaag de temperatuur DIRECT naar 150 graden en bak de pavlova af in 50 – 60 minuten.

In de tussentijd klop je je slagroom stijf (iets stijver dan normaal, maar pas op dat het geen boter wordt!) met wat suiker. Ook kun je het fruit vast voorbereiden. Zo heb ik de pitjes uit de granaatappel verwijderd (wat een werk hee) en de aardbeitjes ontkroond en gehalveerd. Was het fruit goed, maar dep het ook goed droog.


Als je pavlova klaar is laat je hem eventjes afkoelen op een niet al te koele plaats. Gewoon ergens in huis op kamertemperatuur en niet buiten zetten, bedoel ik. Die van mij was een beetje gebarsten, maar barstte nog meer toen ik hem op dit dienblad wilde schuiven, oeps! Als je geluk blijft je krans helemaal intact, maar mochten er hier en daar barsten in je pavlova zitten NO STRESS, want dit gaan we toch besmeren met slagroom dus geen hond die het ziet.


Als je pavlova is afgekoeld bedek je het in een royale lag slagroom die je wat gladder strijkt met de achterkant van een lepel of een spatel.


Vervolgens beleg je het met het rode fruit, prik je er her en der een takje rozemarijn in en eventueel nog wat andere leuke decoraties (die je gasten uiteraard wel moeten verwijderen voor ze een hap nemen). Bestrooi het geheel met poedersuiker voor een ‘sneeuw effect’ en VOILA JE BENT KLAAR!


Nou, dat was even een werkje, maar dan heb je ook wat! Ik hoop dat ik jullie met dit recept leuke op-de-valreep inspiratie heb kunnen geven voor een kerst toetje. Ik weet zeker dat dit kerstige toetje in de smaak zal vallen! Het is werkelijk een lust voor het oog en George en ik hebben er net heerlijk van zitten smullen.

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

35 Reacties

  1. 30 december 2017 / zaterdag, 30 december 2017

    Wat ziet dat er super lekker uit!

  2. Evy
    24 december 2017 / zondag, 24 december 2017

    Ik ga hem morgen maken. Hij ziet er zo mooi uit!

    Fijne kerst!

  3. Moos
    23 december 2017 / zaterdag, 23 december 2017

    Supermooi Serena, en wat een leuk idee met die takjes! Nu weet ik wat ik ga maken met kerst! Dankjewel

  4. 23 december 2017 / zaterdag, 23 december 2017

    Hiiii!
    Aat lekker zeg, krans is prachtig geworden. Ik heb dit jaar voor mijn blog ook een merengue krans gemaakt. Net iets anders als de jouwe. Maar ik heb dé tip om hem niet te laten breken! Bak de krans 3 iurtjes op 100 graden en laat hem daarna 3 uurtjes in de oven staan met de oven uit. Zo zakt de temperatuur langzaam en barst hij niet! & blijft hij helemaal wit!

    Wellicht dat het zo ook werkt als je hem korter op hogere temperatuur, zoals de jouwe bakt.

    Maar jeetje wat een heerlijke smaak combinaties ?

    • Serena
      Auteur
      23 december 2017 / zaterdag, 23 december 2017

      hi Jaimy,
      dat ga ik volgende keer zeker proberen, alleen 3 uur… lang!!
      Mijn pavlova was al gebarsten in de oven, en toen nog meer bij het verplaatsen, haha!

      • 31 december 2017 / zondag, 31 december 2017

        Ja lekker boeiend, de smaak is hetzelfde hahah! Maarja als het in de oven zit, dan hoef je niets meer te doen toch ?

        Maar hij is echt onwijs mooi ?

  5. Jenny
    23 december 2017 / zaterdag, 23 december 2017

    Serena, eerlijk is eerlijk: dat ziet er top uit! Reageer zelden op je blog, omdat ik jou als blogger niet zo goed kan peilen/inschatten. Maar ik liep vanmiddag bij een supermarkt en daar lag zo’n krans. En ik dacht dus dat je dat als basis had gebruikt, zo professioneel ziet het eruit. Zelf hoef ik deze kerst niks bij te dragen aan het dinner. Maar dit ziet er inspirerend uit! Petje af!

  6. Rowan Chanel
    23 december 2017 / zaterdag, 23 december 2017

    Oahhh LEKKA!

  7. Denise
    23 december 2017 / zaterdag, 23 december 2017

    Ooeeeh wist niet dat het zo gemakkelijk te maken is! Ik vind het er prachtig uitzien 🙂

  8. 23 december 2017 / zaterdag, 23 december 2017

    Wauw, ik zou hem zo aan de voordeur hangen, als ie tegen de tijd niet al opgegeten is;-)

  9. Cynthia
    23 december 2017 / zaterdag, 23 december 2017

    Wanneer kom je met de New York vlogs?

    • Serena
      Auteur
      23 december 2017 / zaterdag, 23 december 2017

      Ik denk volgende week, na de Kerst!

  10. Jamie
    23 december 2017 / zaterdag, 23 december 2017

    Wowwwwwie dit kan zo een kookboek in, wat een plaatje om te zien en het lijkt me heel erg smakelijk! Fijn om te horen dat het makkelijk te maken is, top recept weer!!

  11. 22 december 2017 / vrijdag, 22 december 2017

    Wat ziet dat er lekker uit zeg. Ik krijg meteen trek.

  12. Lotte
    22 december 2017 / vrijdag, 22 december 2017

    Oh dat ziet er mooi uit. Ik wist niet dat men daar een soort van taart mee maakte, nog nooit van pavlova gehoord. Hier in België maken we denk ik alleen kleine meringues / schuimpjes voor bij de koffie of als versiering op normale taart.

  13. Joyce
    22 december 2017 / vrijdag, 22 december 2017

    Serieus zo simpel! Ik dacht altijd dat het best ingewikkelt was…. mmmm… eens kijken of dit op de valreep nog gaat lukken

  14. Rita
    22 december 2017 / vrijdag, 22 december 2017

    Pavlova’s zijn altijd zo mooi om te zien en zijn altijd lekker. De granaatappel pitjes smaakten er ook verrassend lekker bij.

  15. 22 december 2017 / vrijdag, 22 december 2017

    Ziet er super uit! Als je naast de maizena nog een theelepel witte wijn-azijn toevoegd blijft de binnenkant marshmallowachtig. X

    • Serena
      Auteur
      22 december 2017 / vrijdag, 22 december 2017

      Ah, ik voeg citroensap toe als ‘zuurtje’! Maar ik zie dat ik dat helemaal ben vergeten te vermelden, zal het er meteen bij zetten 🙂

      • 22 december 2017 / vrijdag, 22 december 2017

        Ah, dat zal wsl hetzelfde effect hebben ^__^

  16. Mascha
    22 december 2017 / vrijdag, 22 december 2017

    Heel mooi Serena! Ik ga ook pavlova maken als nagerecht. Vorig jaar gehad en het was heerlijk!

  17. 22 december 2017 / vrijdag, 22 december 2017

    oh wauw het ziet er ook nog eens super mooi uit 😀

  18. Knakworst
    22 december 2017 / vrijdag, 22 december 2017

    Leuk, waar is de bronvermelding? Had zo op de cover van de allerhande gekund.

    • Serena
      Auteur
      22 december 2017 / vrijdag, 22 december 2017

      Ah, dankjewel voor je compliment! Het pavlovarecept heb ik van mijn zusje Tara gekregen en verder heb ik het gewoon zelf verzonnen (met geen specifieke blog als inspiratie, gewoon wat ik wel eens voorbij heb zien komen op Pinterest een tijdje geleden).

      • Knakworst
        23 december 2017 / zaterdag, 23 december 2017

        En je zusje Tara had heeft hem leren maken op de allerhande kerstdag? Niks zelf aan bedacht.

        • Denise
          23 december 2017 / zaterdag, 23 december 2017

          Je naam spreekt boekdelen..weet je zeker dat het niet azijn had moeten zijn?

          Mischien lijkt het op elkaar, omdat het allemaal hetzelfde dessert is. Maar dat zou natuurlijk minder logisch zijn dan jou versie waarbij ze het recept van haar zusje pikt..?

          • Knakworst
            23 december 2017 / zaterdag, 23 december 2017

            NEE VAN DE ALLERHANDE. Waarom begrijpt niemand dat.

        • Serena
          Auteur
          23 december 2017 / zaterdag, 23 december 2017

          Volgens mij is het recept voor pavlova vrij algemeen bekend; eiwit + suiker + citroensap (of wijn azijn, zoals hierboven wordt genoemd). De verhoudingen heb ik van Tara doorgekregen. Tara maakt al jaren pavlova als dessert dus nee knakworst, dit is niet van de Allerhande gejat!

          En zoals ik zelf al aangeef heb ik wel eens soortgelijke exemplaren op Pinterest voorbij zien komen. Maar zoals ik hem heb versierd, met de rozemarijntakjes zo geplaatst en een dennenappel in het midden, heb ik zelf bedacht.

          Waarom begrijp je dat niet.

          • M
            24 december 2017 / zondag, 24 december 2017

            OH MY, azijnpiesen much?

            Serena als je geen zin hebt om eieren te splitsen kun je ook eiwitten in een flesje kopen, scheelt weer werk en eieren, te koop bij AH en Jumbo.
            Ik vind je krans erg mooi en orgineel bedacht en ik begrijp prima dat je de recepturen niet zelf uitvindt ofzo.
            Ik ga hem proberen voor oudejaar, voor morgen hebben we al tiramisu, van een recept dat we allerhande “gejat” hebben

            • Serena
              Auteur
              25 december 2017 / maandag, 25 december 2017

              Daar was ik al naar op zoek, maar ik was bij de Jumbo en daar heb ik het niet kunnen vinden! Heb het wel eens eerder bij de AH gezien. Op zich niet erg, dat eiwit splitsen ging me prima af en we hadden toch nog zat eieren! 🙂

    • Ivy
      23 december 2017 / zaterdag, 23 december 2017

      Ook de Allerhande heeft dit echt niet zelf bedacht. Schuim in kransvorm is bepaald geen recept waar iemand het auteursrecht op heeft. Google maar eens op kerstkrans merengue of pavlova kerstkrans. De originaliteit die Serena toevoegt is de decoratie. Leuk met die takjes rozemarijn!

      • Ivy
        23 december 2017 / zaterdag, 23 december 2017

        Oh, net mosterd na Serena’s opmerking haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *