Food Friday | Frikadel goreng

Vandaag heb ik weer een overheerlijk Indofood recept voor jullie klaar staan, namelijk frikadel goreng. Nu denk je misschien, frikadellen? Dat is toch Nederlands? Helemaal correct, maar in de Indische keuken bestaat er óók frikadel en die is heel anders (en STUKKEN lekkerder!) dan die gefrituurde staven van de snackbar op de hoek. Geloof me! En om het nog iets ingewikkelder te maken, wordt frikadel in de Indische keuken ook wel perkedèl genoemd. Dus als je interessant wilt doen bij je gasten noem dit gerecht dan vooral perkedèl goreng. Mag!


Frikadel is het beste te vergelijken met gehaktbrood, of meatloaf op zijn Engels, maar dan lekker op smaak gebracht met Indische kruiden en specerijen. Frikadel is makkelijk om te maken, snel klaar en goed te combineren bij de Indische rijsttafel.

Officieel hoor je frikadel te bereiden in de oven, in een ovenschotel. Je kunt er dan, net zoals bij gehaktbrood, plakken vanaf snijden. Een snellere en handzamere methode is om je frikadel tot gehaktballen te rollen en ze in de pan te bakken, vandaar ook de naam frikadel goreng (goreng betekent gebakken). Op deze manier heb je kant-en-klare hapjes die je perfect kunt uitdelen als party snack.

Recept | frikadel goreng

500 gram gehakt
300 gram kruimige aardappelen
1 ei
1 ui, heel fijn gesnipperd
6 eetlepels ketjap manis
1-2 afgestreken eetlepels sambal oelek
1 eetlepel selderij of platte peterselie, heel fijn gesneden
1 bouillonblokje, verkruimeld
1 theelepel nootmuskaat
1 theelepel kruidnagelpoeder
1 theelepel knoflookpoeder
peper en zout naar smaak
klein scheutje bier

Hiermee rol je zo’n 14 – 16 stuks frikadellen van middelgroot formaat, wat voldoende zou moeten zijn voor 5 personen.

Werkwijze

Schil en was je aardappelen en breng ze aan de kook. Snipper ondertussen de ui, snijd de selderij zo fijn mogelijk en verpulver het bouillonblokje.


Pak nu een grote beslagkom en doe daar het gehakt en alle ingrediënten (behalve de aardappelen dan) in, en kneed het tot een goed gemengd geheel.

Het scheutje bier klinkt gek, maar dit bindt het geheel en voorkomt dat de hele mikmak straks korrelig uit elkaar valt in de pan. Dus zeker niet vergeten dat scheutje bier. En als het flesje dan toch geopend is, drink de rest gerust op. Maakt het koken meteen een stuk gezelliger!

Als de aardappelen gekookt zijn, stamp je ze zo fijn mogelijk tot een puree.


Meng nu de aardappelpuree door je gehaktmengsel tot er een egale massa ontstaat.

Als je frikadel pan wilt maken, stop je mengsel dan in een ingevette ovenschaal of cakevorm, zet het in de oven bij 180 graden Celsius en check zo nu en dan tot alles gaar is. Vermoedelijke baktijd is zo tussen de 35 – 45 minuten.


Wil je liever kant-en-klare balletjes die je zo uit het vuistje kunt eten, of die je gemakkelijk bij de rest van de Indische rijsttafel kunt opscheppen, rol er dan ballen van. Rond, langwerpig, ovaal. Ik ga voor dikke, vette, ovale ‘ballen’. Dat vind ik mooi staan en in mijn beleving ‘horen’ ze ook deze vorm hebben. Al maakt het voor de smaak natuurlijk geen BAL uit in welke vorm je ze draait (see what I did there?).


Zo, even bakken in de pan tot ze een licht knapperig korstje krijgen en goed gaar zijn van binnen. Doe dit dus het liefste op een laag vuurtje en maak gebruik van een deksel, anders heb je kans dat de binnenkant niet goed gaar is terwijl de buitenkant langzaamaan zwart kleurt.

Serveer zo, als snack. Of als onderdeel van de rijsttafel. Met of zonder saus. En als ze afkoelen, geen nood; eigenlijk zijn ze lauw het aller lekkerste. Selamat makan!

Wij hebben deze frikadel goreng op mijn verjaardag gegeten, gecombineerd met nasi kuning, sambal goreng telor en sajoer boontjes. Ik heb echt veel complimentjes gekregen op mijn kookkunsten, was helemaal trots op mezelf! Maar ik moet toegeven, het was dan ook een heerlijk feestmaal. Ik had mezelf echt overtroffen, al zeg ik het zelf.


Enne, ik heb uiteraard hele goede hulp gehad van George. Die heeft de frikadellen tot perfecte ovale ballen gerold, teentjes knoflook ontdaan van hun velletjes en sjalotjes gesnipperd bij het leven. Dankjewel, George! We hadden natuurlijk weer voor een heel weeshuis gekookt, dus de dag erna aten we het ook als lunch én wederom als avondeten. Zo lekker! Voor Indofood kun je me altijd wakker maken.

Ik hoop dat jullie mijn recept voor frikadel goreng eens zullen uitproberen. Het is tevens een prima manier om van je overgebleven gekookte aardappelen af te komen (Hollandse lezers, I’m talking to you!).

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

39 Reacties

  1. Manolito van Galen
    5 april 2024 / vrijdag, 5 april 2024

    Hoi Serena,

    Een schitterend recept.
    Wat voor soort gehakt gebruik je?
    Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoord.

    Culinaire groetjes,

    Manolito

    • Serena
      Auteur
      15 april 2024 / maandag, 15 april 2024

      hi Manolito,

      ik heb mager rundergehakt gebruikt. Maar kan ook zeker met normaal rundergehakt.
      Half om half kan ook, wordt iets vetter, ook lekker.

  2. Liesbeth
    11 december 2021 / zaterdag, 11 december 2021

    Mijn frikadel gaat altijd kapot als ik ze bak hoe.komt dat, ik doe 500 gr gehakt 600 gram aardappelen enn 2 eieren

    • Wies
      12 november 2024 / dinsdag, 12 november 2024

      1 ding: te veel aardappel in verhouding. Hooguit 300 gram per pond gehakt. En koud. Geen warme aardappels door het gehakt doen.

  3. Marsha
    11 september 2017 / maandag, 11 september 2017

    Heerlijk !! Bij ons in de familie maken wij het ook met gehakt. Bij mijn schoonfamilie met cornedbeef.
    Van dat bier dat ken ik niet.
    Wel dat de balletjes door het eiwit worden gehaald, vlak voor het bakken.
    Grappig hè? dat het bij iedereen weer net iets anders is.
    BTW het is ook heerlijk de volgende dag op brood …

  4. Esley
    10 september 2017 / zondag, 10 september 2017

    Leuk! Ik wist wel hoe je de frikadel pan moest maken maar er nooit aan gedacht om het te rollen tot balletjes of te bakken in de pan.
    Kan mijn zwager hier vast blij mee maken, want hij zat net al over mijn schouder mee te spieken.

  5. Melanija
    10 september 2017 / zondag, 10 september 2017

    Reken maar van yes dat ik dit eens ga maken, deze week nog! En dan maak ik recept van je sajoer boontjes ook meteen. Can’t wait! 😀

  6. M
    9 september 2017 / zaterdag, 9 september 2017

    Was wel leuk geweest als je het gebakken resultaat nog even opengesneden had en de binnenkant had geshowed, maar ik ga het zeker een keer maken voor een feestje.
    Leuk recept weer
    x

    • Serena
      Auteur
      9 september 2017 / zaterdag, 9 september 2017

      Tja… ik denk dat iedereen wel weet hoe een gehaktbal er van binnen uit ziet? 😉

      Leuk dat je ze gaat maken!

  7. 8 september 2017 / vrijdag, 8 september 2017

    Ik had dit al bijna niet aangeklikt omdat ik geen varkensvlees eet, maar zoals dit recept zou ik het gewoon met rundergehakt kunnen maken, dus nu maak je mij toch nieuwsgierig! Het ziet er in ieder geval lekker uit!

  8. Judith
    8 september 2017 / vrijdag, 8 september 2017

    Hey Serena,

    Ziet er heerlijk uit! Ik ga ‘t zeker proberen!

    Is er ook een alternatief voor het bier? Ik drink namelijk geen alcohol.
    En het bouillonblokje… is dat kippenbouillon?

    Groetjes,

    Judith

    • Tessa
      8 september 2017 / vrijdag, 8 september 2017

      Hoi Judith,
      Een rauw eitje erdoor mengen is denk ik een goede vervanger, zorgt er ook voor dat de gehaktballetjes niet uit elkaar vallen. Dat deed mijn oma altijd 😉
      Groetjes!

      • Serena
        Auteur
        9 september 2017 / zaterdag, 9 september 2017

        hi Tessa,
        er zit al een rauw eitje doorheen 😉
        Wellicht kun je er dan 2 doorheen mengen ipv 1.

    • Serena
      Auteur
      9 september 2017 / zaterdag, 9 september 2017

      kippenbouillon, groente, rund, wat je wilt.

      • Judith
        11 september 2017 / maandag, 11 september 2017

        Ok, super! Ga ‘t proberen!
        Bedankt voor jullie reacties, ladies!

  9. MiriamH
    8 september 2017 / vrijdag, 8 september 2017

    Oeh wat lekker Serena!!!
    Ik vraagme iets af…Als ik resepten van kokkie Slomo maak (zoals bijvoorbeeld frikadel) is het altijd een heel ingewikkeld proces van dagen, terwijl jouw recepten veel toegankelijk zijn. Hoe kan dit?
    Enneh…een indo-food-masterclass….? Count me in!!!!!

  10. Ashley
    8 september 2017 / vrijdag, 8 september 2017

    Kan je ook iets anders ipv bier gebruiken? Heb zelf nooit bier in huis namelijk?

    • Serena
      Auteur
      9 september 2017 / zaterdag, 9 september 2017

      Dan koop je één flesje bij de supermarkt?

  11. 8 september 2017 / vrijdag, 8 september 2017

    Wil dit nu. Als ontbijt. Voor kampioenen.

  12. 8 september 2017 / vrijdag, 8 september 2017

    ik reageer niet vaak alleen wel op je foodblogs haha maar deze ga ik zeker maken en denk zondag al :D. wij zijn gek op dit soort dingen dus komt helemaal goed

  13. 8 september 2017 / vrijdag, 8 september 2017

    Oooh, hier heb ik nu helemaal zin in! Ik sla ‘m op en ga dit binnenkort lekker maken. Jam!

  14. Eline
    8 september 2017 / vrijdag, 8 september 2017

    Hoi Serena,

    Ik reageer niet zo vaak op je blog, maar na het lezen van dit stukje voelde ik me toch geroepen een reactie te plaatsen: “Dus zeker niet vergeten dat scheutje bier. En als het flesje dan toch geopend is, drink de rest gerust op. Maakt het koken meteen een stuk gezelliger!”

    Het is duidelijk dat jij geniet van een biertje, en dit associeert met gezelligheid. Zelf probeer ik er altijd aan vast te houden dat je geen alcohol nodig hebt om het gezellig te hebben. Begrijp me niet verkeerd, ik heb totaal geen problemen met consumptie van alcohol, maar ik heb er wel moeite mee als alcohol gepresenteerd wordt als ingrediënt voor gezelligheid. Ik heb in mijn omgeving helaas een hoop mensen voor wie normaal “gezellig” sociaal drinkgedrag op termijn (soms in combinatie met andere problematiek) geleid heeft tot alcoholisme. Gevolgen: gebroken gezinnen, uithuiszetting en schulden, alles behalve gezelligheid. In Nederland vinden we alcohol consumptie heel normaal en kan er vaak zelfs een beetje een drinkcultuur zijn waarbij je ongezellig hebt als je geen alcohol drinkt. Dat vind ik persoonlijk heel jammer. Een biertje drinken kan inderdaad gezellig zijn, maar voor die gezelligheid heb je vooral te danken aan de mensen waarmee je het biertje drinkt. Met een kopje thee zijn zij waarschijnlijk net zo gezellig. Laten we die eigenschappen dan niet aan de alcohol toeschrijven, die “gezellige” alcohol kan namelijk ook een hoop kapot maken.

    Ik hoop dat mijn reactie een stukje bewustwording oplevert.

    Hartelijke groet,
    Eline

    • Adriana
      8 september 2017 / vrijdag, 8 september 2017

      Ik associeer eten ook met gezelligheid, terwijl eten in andere levens/gezinnen ook veel kapot kan maken. Denk aan mensen met anorexia, boulima etc. Je kunt niet overal met iedereen rekening houden. Alchohol wordt inderdaad geassocieerd met gezelligheid en ja dat geldt misschien niet voor iedereen. Kortom ik vind je verhaal overdreven.

    • Lisa
      9 september 2017 / zaterdag, 9 september 2017

      Eline, top de reactie had van mij kunnen zijn. Gezeligheid heeft niets te maken met alcohol. Ik zie ook zoveel ellende van alcohol dat de zin ‘neem gezellig een biertje’ mij heel triest maakt. Verder een tof recept, ik ga het in de oven proberen.

    • Willemse
      9 september 2017 / zaterdag, 9 september 2017

      ik drink zelf nooit alcohol, maar meer omdat ik het niet lekker vind en niet tegen kan, niet uit principe dus.
      Vandaar dat ik denk dat het niet erg is als je WEL van een biertje kan of wilt genieten.
      Een wijntje een biertje of een borreltje kan echt geen kwaad.
      En daar mag een mens best van genieten toch?
      Teveel alcohol is nooit goed, net als teveel spinazie, teveel chocola e.d. maar het gaat hier om 1 biertje.
      Wat net als thee, een geur kaarsje of een dekentje op de bank, gewoon gezellig is en beslist geen kwaad kan.
      Ik vind het juist super dat ze ons er op wijst dat je best wel wat meer van kleine geneuten mag en kan genieten.

  15. 8 september 2017 / vrijdag, 8 september 2017

    Ah kijk, dit vind ik een lekker en leuk recept. Het ziet er ook niet al te ingewikkeld uit, dus zelfs ik zou dit kunnen maken. Leuk idee;-)

  16. Rowan Chanel
    8 september 2017 / vrijdag, 8 september 2017

    Heerlijk! Mijn moeder maakt het ook altijd met vega gehakt voor mij, wij maken het inderdaad in de oven.
    En nog gefeliciteerd met je verjaardag trouwens 🙂 -X-

    • Serena
      Auteur
      8 september 2017 / vrijdag, 8 september 2017

      hi Rowan,
      dankjewel! Ik zat er nog over na te denken of dat mogelijk was, maar aangezien vega gehakt al een beetje ‘rul’ gebakken is, wist ik niet of je dan hetzelfde effect zou krijgen. Of stop je het dan gewoon minder lang in de oven? Ben benieuwd!

      • Rowan Chanel
        8 september 2017 / vrijdag, 8 september 2017

        O, geen idee! Ik geloof iets korter dan ja..
        Moet eerlijk zeggen dat ik sinds ik samenwoon gewoon het kruidenkastje van links naar rechts er in pleur (wat dan uiteraard goed uitpakt) door de drukke weken heen.
        Zelf heb ik nog nooit de tijd genomen om die overheerlijke Indische gerechten klaar te maken. Heb ik nog altijd mama en oma voor, haha erg hè!

      • Lara
        8 september 2017 / vrijdag, 8 september 2017

        Er bestaat ook ‘rauw’ vega gehakt!

        • Serena
          Auteur
          9 september 2017 / zaterdag, 9 september 2017

          Aha, dat wist ik niet! Ik heb het nooit eerder gezien, gewoon in de supermarkt te koop?

          • Lara
            10 september 2017 / zondag, 10 september 2017

            Ja! Verschillende merken verkopen rauw gehakt, bijvoorbeeld vivera en goodbite

  17. Lara
    8 september 2017 / vrijdag, 8 september 2017

    Klinkt goed, ik eet alleen geen vlees maar ik ga dit eens proberen met vegetarisch gehakt!

  18. 8 september 2017 / vrijdag, 8 september 2017

    Ohhh wat lekker! Eerlijk, je gerechten zijn allemaal super lekker maar deze spring er echt uit. Vooral op zo’n koude natte dag zoals deze heb ik wel zin in een groot bord met warm eten. Misschien zou ik zelf nog oude broodkruimels erbij gooien om het beetje crispy te maken, maakt de ervaring net even wat leuker. Weetje wat leuk zou zijn? Net zoals je masterclass een klein groepje volgers bij jou aan tafel mee te laten eten voor een vergoeding, ik zou gelijk mee doen!

    • Rowan Chanel
      8 september 2017 / vrijdag, 8 september 2017

      Mee eens!! Ik zou me ook direct opgeven 😉

    • Serena
      Auteur
      8 september 2017 / vrijdag, 8 september 2017

      Oh, dat vind ik eigenlijk wel een heel gezellig idee!!

      • Marloes
        8 september 2017 / vrijdag, 8 september 2017

        Agree! Maar ik zou dan ook wel erg graag mee willen koken! Mijn vriend is indo maar heeft zelf geen kaas gegeten van indofood koken (of koken in het algemeen haha, hij doet z’n best hoor) maar als we bij z’n fam eten is het altijd 1 groot feest met indofood dus ik zou dat zelf ook wel erg graag willen leren! Maar het zelf alleen proberen houdt me toch een beetje tegen.

  19. Nora
    8 september 2017 / vrijdag, 8 september 2017

    Ziet er lekker uit! En geen ingewikkelde recepten ofzo, ik vind het altijd heel uitnodigend om zelf te maken. Ik had laatst je nasi goreng gemaakt, viel erg in de smaak. Iedereen zal het wel geweten hebben behalve ik, maar ijs- en ijskoude rijst is inderdaad veel beter op te bakken. Supertip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *