Food Friday | Oma’s ragout

Een poosje geleden plaatste ik een oproepje op Facebook met de vraag of er lezeressen waren die zin hadden om met mij te koken. En wow, daar heb ik heel veel leuke respons op gekregen! Nu was ik wel specifiek op zoek naar recepten met een verhaal. Bijvoorbeeld oude familierecepten, een recept waarmee je het hart van je grote liefde hebt gewonnen, of recepten waaraan een ander leuk, grappig, mooi of bijzonder verhaal kleeft.

Dus mocht jij in het bezit zijn van een recept waar je leuke anekdotes bij kunt vertellen, en wil je dit graag delen op een groot platform? Stuur me dan zeker even een mailtje (serena@beautylab.nl) en wie weet koken wij binnenkort samen bij mij in Houten.


Afgelopen vrijdag kreeg ik bezoek van de sprankelende Lara, een vrolijke, knappe (en hele lange) meid uit het Zuiden des lands. Student Voeding & Diëtetiek en daarom groot liefhebber van alles wat met voeding te maken heeft, maar vooral oma’s ragout heeft een speciaal plekje in haar hart.

Lara heeft hier namelijk hele goede nostalgische herinneringen aan, want het werd (en wordt nog) altijd gegeten wanneer de familie samen kwam. Verjaardagen, Sinterklaas, Kerst, Oud en Nieuw. Ooms, tantes, neefjes en nichtjes, allemaal gezellig bij elkaar. Oma aan het kokkerellen in de keuken, terwijl de huiskamer zich langzaam vult met de heerlijke geur van ragout. En dan gezellig samen eten. Of eerder gezegd smullen, want de hele familie is er dol op!


Als oma in de keuken haar ragout aan het maken was, mochten de kinderen wel eens helpen door even in de pan te roeren. Oma zei dan heel streng dat ze de garde NIET mochten aftikken tegen de rand van de pan, want dan zou het zetmeel naar beneden zakken en dat zorgt voor klontjes. Of het een fabeltje is, weet Lara niet. Maar elke keer als ze oma’s ragout maakt en in de pan roert, hoort ze oma’s waarschuwende woorden in haar hoofd weergalmen. En om het zekere voor het onzekere te nemen, tikt Lara NOOIT de garde af tegen de rand van de pan.


Oma’s ragout is pure comfort food. Verwarmend, romig, vol van smaak. Heerlijk om ‘s avonds mee op de bank te kruipen, wanneer het buiten guur is en de regen tegen de ramen slaat. Perfect voor met zijn tweetjes, maar ook makkelijk te maken voor grote groepen. Dit smeuïge recept eet je het liefste met een stuk landelijk brood, volkoren rijst met doperwtjes of met het welbekende bladerdeeg pasteitje.

Ingrediënten Oma’s Ragout

– 50 gram roomboter of Blue Band
– 50 gram bloem
– 3 blokjes kippenbouillon
– 1 kipfilet
– 1 doosje champignons
– 200 gram mager rundergehakt
– peper en zout
– verse peterselie
– zilvervliesrijst
– diepvrieserwtjes

Dit recept is geschikt voor 4 tot 6 personen.

Werkwijze

Rol als eerste kleine balletjes van het rundergehakt. Volgens Lara’s oma moeten ze kleiner zijn dan soepballen, dat eet het lekkerste. Breng vervolgens 1,5 tot 2 L water aan de kook in een pan. Voeg hier de kipfilet, de blokjes kippenbouillon en de mini soepballetjes aan toe. Laat het geheel lekker garen terwijl je ondertussen de roux maakt; de basis van de ragout.

De roux maak je door de boter op een laag vuurtje zachtjes te smelten, in een wat grotere soeppan. Belangrijk is dat je ervoor zorgt dat de boter niet bruin wordt.


Kijk, zo dus.

Als de boter is gesmolten voeg je beetje bij beetje de bloem toe. Ondertussen moet je flink blijven roeren (enne, niet aftikken dus) met een garde of een houten lepel, net zo lang tot je roux de consistentie heeft van een droge, brokkelige aardappelpuree. Dat klinkt niet zo smakelijk, we weten het, maar wij konden het niet anders omschrijven dan dit.


Het is wat het is!

Als je roux die perfecte brokkelige substantie heeft gekregen, voeg je beetje bij beetje wat van de bouillon toe met een soeplepel. Net zo lang tot het een gladde saus wordt. Neem je tijd en blijf roeren. Dat heeft Lara me écht op het hart gedrukt: BLIJF BIJ DE PAN EN BLIJF ROEREN. Je snapt, de eerstvolgende keer dat ik dit recept maak hoor ik Lara’s stem in mijn hoofd weergalmen, net zoals zij die van haar oma hoort.

Als de ragout de juiste, smeuïge textuur heeft gekregen (de één geeft de voorkeur aan een wat dunnere ragoût en de ander houdt hem juist liever wat steviger, de keuze is aan jou), zet je het vuur uit. Prik nu je kipfilet uit de pan met bouillon en maak er met een andere vork dunne draadjes van door er snel langs te ‘raspen’. Sommige mensen voegen nog vrij grote ‘chunks’ kipfilet toe aan hun ragout, maar wij vonden het het lekkerste om de kipfilet zo fijn mogelijk te maken.

Om toch nog wat ‘bite’ aan het geheel te geven hebben we de champignons in wat grovere stukken gesneden door ze in kwartjes te snijden. Voeg nu de draadjes kip, de champignons en de mini soepballetjes toe aan de saus. Zet het vuur weer aan en laat het geheel nog even 10 minuten doorpruttelen op een zacht vuurtje. Proef, breng eventueel op smaak met peper en zout, goed doorroeren en klaar is oma’s ragout! Serveer met zilvervliesrijst, doperwtjes en verse peterselie.


Hmmmm, nou ik heb gesmuld! Voor mij was het de eerste keer dat ik ragout heb gegeten. Ik kende natuurlijk wel die kant-en-klare blikken kalfsragout (waarom zat dat toch altijd in je kerstpakket?), maar daar heb ik me nooit aan durven wagen. En nu ik eenmaal deze verse, zelfgemaakte ragout heb gegeten denk ik dat ik überhaupt nooit aan die blikken begin. Dit gerecht staat namelijk met zo’n 30-45 minuten op tafel, is helemaal niet moeilijk om te bereiden (ook als je geen keukenprinsesje bent KUN JIJ DIT!) en het is werkelijk MEGA lekker!

Variaties

Glutenvrij
Het recept wat vandaag is gedeeld, is oma’s authentieke ragout recept, maar natuurlijk kun je ook variëren. Zo was Lara afgelopen zomer kok tijdens scoutingkamp, en heeft ze rijstebloem gebruikt in plaats van gewone bloem, omdat er twee meiden uit de groep een glutenallergie hadden. Werkte net zo goed en smaakte net zo lekker!

Vegetarisch/Vegan
Als je een dagje geen zin hebt in vlees, kun je dit weglaten en vervangen voor alleen maar groente. Denk aan een mix van bleekselderij, wortel en champignons. Meteen een handige manier om van je restjes af te komen! Vervang dan ook de kippenbouillon voor groentebouillon. Als je deze ragout vegan wilt maken vervang dan ook de roomboter voor 100% plantaardige margarine.

Als laatste nog een tip: maak een lekkere grote pan vol ragout en vries het overschot in. Bij het opwarmen een klein beetje bouillon toevoegen om het geheel weer lekker romig en smeuïg te maken, en om het tegelijkertijd meer smaak te geven.

Ik hoop dat jullie geïnspireerd zijn door Lara’s recept van Oma’s Ragout, en we hopen natuurlijk allebei dat jullie het recept eens zullen maken! Lieve Lara, ik vond het gezellig om met je te koken, om je beter te leren kennen en wil je bij deze nogmaals heel erg bedanken voor je komst en voor het heerlijke recept!

Mocht jij ook in het bezit zijn van een (familie)recept waar je leuke anekdotes bij kunt vertellen, en wil je dit graag delen op een groot platform? Stuur me dan zeker even een mailtje (serena@beautylab.nl) en wie weet koken wij binnenkort samen bij mij in Houten.

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

28 Reacties

  1. 8 september 2017 / vrijdag, 8 september 2017

    SUPERleuke serie dit. Eten en verhalen. Can’t get any better.

  2. Marit
    3 september 2017 / zondag, 3 september 2017

    Heb het vanavond gemaakt:) erg lekker!!

  3. 3 september 2017 / zondag, 3 september 2017

    Super leuke rubriek! En die ragout klinkt echt intens lekker!

  4. Lilly
    2 september 2017 / zaterdag, 2 september 2017

    “Breng vervolgens 1,5 tot 2 L water aan de kook in een pan. Voeg hier de kipfilet, de blokjes kippenbouillon en de mini soepballetjes aan toe.”

    Heh kipfilet en rundergehakt bij elkaar ?

    • Serena
      Auteur
      2 september 2017 / zaterdag, 2 september 2017

      Yes!

  5. 2 september 2017 / zaterdag, 2 september 2017

    Ten eerste wil ik even melden dat ik dit echt een super leuke “rubriek”is.(geen idee of dat een goed woord is maar kon ff niks anders verzinnen) en ragout is echt jeugdsentiment…alleen word het bij ons gemaakt met soepvlees, die word dan gekookt om “treksoep”of groentesoep mee te maken, en vervolgens word het vlees uit elkaar getrokken om ragout van te maken dus 2 vliegen in 1 klap. En dan lekker met champignons op een pasteitje mnom!!

  6. Maaike
    1 september 2017 / vrijdag, 1 september 2017

    Haha dat is leuk!! Lara is de zus van een vriendin van mij!! Super leuk artikel weer en ook een leuk concept 🙂
    Nou Lara, ik ga eens kijken of ik dit ook kan maken ?

  7. Lola
    1 september 2017 / vrijdag, 1 september 2017

    Jaa ragout, lekker! Is absoluut een van m’n lievelingseten…s? Hoe zeg je dat in meervoud? Anyway, jullie brachten me op een idee dus heb mijn moeder heel lief aangekeken en we eten vanavond ragout! Inderdaad met kip en champignons erdoor, en dan met rijst en erwtjes, en wat Maggi erover. Alleen de balletjes laten wij altijd weg, ben ik nooit zo’n fan van in ragout. Hele leuke serie dit trouwens, ik kijk uit naar de volgende!

  8. Syl
    1 september 2017 / vrijdag, 1 september 2017

    Oe nu het soms weer slecht en koud nat weer is….krijg ik trek in ragout

  9. Ellen
    1 september 2017 / vrijdag, 1 september 2017

    Ziet er lekker uit, maar ik ben vooral onder de indruk van het jurkje dat Lara aanheeft, haha! Als je (of iemand) een idee hebt waar het vandaan komt??

  10. Anique
    1 september 2017 / vrijdag, 1 september 2017

    Ziet er heerlijk uit, ga ik echt eens proberen!
    Wat een leuke serie trouwens Serena!!

  11. 1 september 2017 / vrijdag, 1 september 2017

    Wauw even serieus, als ik dit zie heb ik gewoon zin in de herfst! Wat ziet het er heeeerlijk uit en ik zou alleen al de saus op zich zelf willen eten. Ik ben meer de liefhebber van een wat dikkere saus, misschien zou ik er nog wat mais doorheen gooien voor een wat knapperig effect. Anyway, super leuk dat Lara dit bij jou kwam koken! Ik heb zelf niet echt een bepaalde familie recept, want ik keek alleen beetje mee met mijn moeder (heb er nu wel spijt van sinds ze er niet meer is). Enige wat ik misschien zou kunnen doen is Mihoen op z’n Vietnamees of spaghetti met een super rijke tomatensaus vol met groente! Nop, I never cook 🙂

  12. Frederique
    1 september 2017 / vrijdag, 1 september 2017

    Ziet er goed uit hoor! Lijkt me ook lekker zonder de kip 🙂
    xx Frederique

  13. Kate
    1 september 2017 / vrijdag, 1 september 2017

    Ziet er super lekker uit! Ik ga dit zeker eens (vega) maken als het weer kouder wordt.

    En ja, die eeuwige blikken ragout in het kerstpakket! Samen met de ‘kerstkoffie’ (ieuw). Wie vond dat nou elk jaar weer zo’n fantastisch idee?

    • Serena
      Auteur
      1 september 2017 / vrijdag, 1 september 2017

      De Kerstman, denk ik 😉

  14. Ier
    1 september 2017 / vrijdag, 1 september 2017

    Tippie: als je deze glutenvrij wilt maken, ook even checken of de bouillon die je gebruikt daadwerkelijk glutenvrij is 🙂

  15. 1 september 2017 / vrijdag, 1 september 2017

    Ik vind het zo leuk dat er een optie voor de vegan variant is toegevoegd <3 Ik heb het laatst ook gemaakt, heerlijk!

  16. 1 september 2017 / vrijdag, 1 september 2017

    Wat een onwijs leuk artikel met een persoonlijke touch! Hier houd ik altijd wel van :). En wat klinkt het recept onwijs lekker, die ga ik even opslaan en binnenkort eens proberen

  17. Nora
    1 september 2017 / vrijdag, 1 september 2017

    Psttt…. het juiste woord is ‘ragout’, dat scheelt weer werk!! Nu moet je overal het accent circonflexe intikken (dit dus ^) 🙂

    • Serena
      Auteur
      1 september 2017 / vrijdag, 1 september 2017

      Gut, je had me veel werk kunnen besparen! Nu moet ik het overal weer verwijderen, haha!

  18. 1 september 2017 / vrijdag, 1 september 2017

    Zo grappig de blueband bij de ingrediënten. Dat zette mijn oma ook altijd in haar recepten. Dit recept doet me ook meteen denken aan mijn Limburgse oma die er helaas niet meer is. Zij maakte de lekkerste hartjeswafels en zuurvlees.

  19. Vera
    1 september 2017 / vrijdag, 1 september 2017

    Oeh wij eten ook op elke feestdag oma’s ragout (iets uit het zuiden?) Maar dan een totaal ander recept met geplozen kip en champions en altijd met een bladerdeeg pasteitje. Wat maggi erop is ook traditie.

    • Serena
      Auteur
      1 september 2017 / vrijdag, 1 september 2017

      Oh, maar dit is toch ook met geplozen kip en champignons? In hoeverre is die van jullie anders, dan? Ben wel benieuwd!

      • Annelies
        1 september 2017 / vrijdag, 1 september 2017

        Ik denk dat wat zij bedoelt “vol au vent” in België heet. De bouillon wordt gemaakt met verse groenten en een volledige kip die je achteraf helemaal uit elkaar kunt halen, verder zit er nog room in de saus en inderdaad een bladerdeeg koekje on the side. Hier eten we het graag met friet of kroketjes en eventueel een partje citroen om het op smaak te brengen.
        Zeker aan te raden!

        • Serena
          Auteur
          1 september 2017 / vrijdag, 1 september 2017

          Hmmmm, klinkt echt de-lish!

        • 1 september 2017 / vrijdag, 1 september 2017

          Hier deed het mij inderdaad ook aan denken !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *