Nasi koening (of nasi kuning) staat voor feest! In Indonesië is het traditie dat deze gele, geurige rijst wordt gegeten bij speciale gelegenheden zoals bruiloften, de geboorte van een baby of verjaardagen. Nasi koening is geel omdat je er koenjit (kurkuma) aan toevoegt, wat symbool staat voor geluk omdat de kleur doet denken aan goud. Daarnaast wordt het vaak geserveerd in de vorm van een bolletje en opgemaakt met kleine bijgerechtjes, waardoor het er ook super feestelijk uitziet! Goed, heb je binnenkort iets te vieren? Of heb je gewoon zin om te smullen? Of wil je eens iets anders dan de gebruikelijke witte rijst? Vandaag deel ik het nasi koening recept van mijn oma mammie, die ik zelf nog ietsjes heb aangepast.
Let op, dit is een recept waarbij je een aantal niet-alledaagse ingrediënten nodig hebt, maar veel hiervan kan vervangen worden voor iets soortgelijks en ALLES hiervan is ook gewoon online te bestellen bij AH.nl, zag ik. Dus mocht je ergens wonen waar in de wijde omtrek geen toko te bekennen is, no worries, gewoon online bestellen. Ik zal hieronder voor jullie duidelijk aangeven wat de vervangende opties zijn en laat je vooral niet afschrikken door al die exotische namen, komt allemaal goed.
Recept | Nasi Koening
400 gram pandanrijst
400 ml kokosmelk
400 ml water
1 spriet sereh, gekneusd
3 salambladeren
2 theelepels koenjit
2 cm verse laos, geraspt
1 theelepel zout, afgestreken
1 pandanblad (optioneel)
OMG, Sereen, wat is dit allemaal?! Rustâââg!
Sereh is citroengras. Dat zijn van die lange stengels die lekker fris en citrusachtig ruiken. Ik weet dat Jumbo ze verkoopt, en anders de groenteboer of toko. Je moet de spriet kneuzen. Dat is heel simpel: gewoon even iets zwaars erop stampen. Pot pindakaas werkt prima, bijvoorbeeld. Heb je geen verse sereh, dan bestaat het ook in poedervorm, gewoon verkrijgbaar in de supermarkt bij het Aziatische schap. Voeg 1 theelepel serehpoeder toe als vervanging van verse sereh.
Salamblad is een blaadje die je meekookt, puur voor de smaak. Mocht je dat nergens kunnen vinden, vervang het dan voor laurierblaadjes aangezien dat een soortgelijke smaak heeft.
Koenjit is een okergele specerij. Dit krijg je niet uit je kleding en vlekt op een poreus werkblad, dus pas hier echt mee op! Koenjit heet ook wel kurkuma of geelwortel, en wordt in het Engels tumeric genoemd. Kan je overal kopen.
Laos is galagawortel en dit is familie van de gemberwortel. Verse laos smaakt natuurlijk het beste, maar je kunt ook laos in poedervorm gebruiken, ook dit is gewoon te koop in de supermarkt bij het Aziatische schap. Geen laos in huis? Je mag het ook vervangen voor verse gember of gemberpoeder. Omdat gember iets sterker (pittiger) van smaak is, gebruik je er iets minder van. Vervang de verse laos voor 1 theelepel laospoeder of 1/2 theelepel gemberpoeder.
Pandanblad is optioneel. Heb je dat ooit wel eens geroken? Het ruikt ZO lekker! Heel geurig, een beetje zoetig zelfs, een beetje fris, en ik moet bij deze geur meteen aan Indonesië en aan opa en oma denken. Het is zeker geen must om dit blad mee te koken met je rijst, maar mocht je het toevallig tegenkomen tijdens het boodschappen doen, zeker inslaan.
TIP: gooi al deze exotische kruiden en specerijen in je vriezer, zo gaan ze extra lang mee en heb je altijd een voorraadje in huis. Je weet maar nooit wanneer je ineens trek krijgt in Indofood!
Werkwijze
Kneus de spriet sereh en gooi alle ingrediënten in een rijstkoker. Roer alles even goed door en zet je rijstkoker aan. Belangrijk is dat er tenminste 2 cm vloeistof BOVEN de rijst uitkomt. Kom je vloeistof te kort, dan aanvullen met meer water. Als de rijst klaar is, laat het dan nog eventjes een half uurtje stomen op de warmhoudstand, zodat alle smaken goed in de rijst kunnen trekken. Heb je geen rijstkoker? Doe dan alle ingrediënten in een pan met kokend water en laat het geheel 15 minuten koken. Daarna even een warmhoudplaatje ertussen schuiven, vuur zacht zetten en nog even 30 minuten doorstomen. Verwijder de sereh en de bladeren voor het opdienen.
Opdienen
Omdat Nasi Koening een feestelijk gerecht is, wordt het natuurlijk ook feestelijk opgediend. Wat wij doen is de rijst in een klein, rond kommetje drukken, goed aanstampen tot aan de rand, en hem dan op de kop op een bord leegkieperen. Op deze manier ontstaat er een mooi, halfrond bolletje. Dit bolletje versier je met allemaal kleine bijgerechtjes, zoals een in smalle reepjes gesneden omelet, gesneden lombok (rode peper), gefruite uitjes, plakjes komkommer, ikan teri (kleine gedroogde visjes) of seroendeng (gekruide, geroosterde kokos met pinda’s). Echt een feestje om te zien!
Maar, met wat erbij?
Nasi koening kan gecombineerd worden met werkelijk van alles, denk bijvoorbeeld aan saté, een lekker stukje gebraden kip, smoor djawa, rendang, sambal goreng tempeh, sambal goreng telor of… frikadel! Nee, niet die lange slungels van de snackbar, maar Indische Frikadel. Zonder N in het midden. Een lekker hapje gemaakt van gehakt en aardappel. Misschien een idee voor volgende week?
En dan nu een fotootje van opa en oma, gewoon zodat jullie een beetje een beeld hebben van deze lieve mensen. Oma was een ontzettend goede kok, altijd aan het koken en experimenteren en lekker bezig zijn in de keuken. Soms mis ik nog wel eens de zondagen dat we met zijn allen (ooms, tantes, neefjes, nichtjes) in hun huis in Nieuwegein te vinden waren.
Als je nog een suggestie hebt voor een bepaald recept, laat het me dan vooral even weten bij de comments!
Wat wordt er bij jullie thuis geserveerd als jullie iets te vieren hebben?
Until next time,
Serena Verbon
Serena voor hoeveel personen is dit recept?
Ik zie het namelijk nergens staan.
Ik ben Indisch en wij noemen onze oma ook altijd mammie. Super leuk!
Lijkt me een super lekker gerecht, ga ik zeker eens proberen.
Zou je nog een keer de 3 euro food challenge willen doen 🙂 ??
Ik vind het altijd zo grappig als ik hoor dat mensen dit soort ingredienten nooit hebben gezien. Onlangs was ik in een dorp hier vlakbij en hoorde een oude dame om salamblad vragen. Echt je had die 3!! medewerksters van AH moeten zien kijken, alsof ze gek was. Uiteindelijk ben ik er even langsgelopen de mevrouw uitgelegd dat ze bij AH geen salamblad verkochten en ze liever naar de turkse winkel kon lopen. Daarna die 3 vrouwen verteld dat het gewoon de indonesische variant van laurier was…
Wat ziet het er heerlijk uit! Je oma doet me denken aan mijn Indische oma, ze ziet er super lief uit. (Je opa trouwens ook) Thanks voor dit recept! X
Ahhh lief die foto van je opa en oma!
Ik ga sowieso het recept uitproberen!
Ziet er lekker uit!die foto te cute.
Ik zou graag saoto recept willen zien .
Auteur
hier Hanan, recep!
https://www.beautylab.nl/soto-ajam-recept/
Lekker! En leuk om te lezen dat jouw oma, ook oma mammie was?
Oeeeeh lekkah!
Lekker ik had vandaag bami gemaakt.
Lekker ik had vandaag bami gemaakt.
ieeh ik dacht dat dat gele wat links op de foto’s ligt een dikke meelworm was, hahah.
verder klinkt het erg lekker maar nu krijg ik dat beeld niet uit mijn hoofd.
Dat dacht ik ook?
Yum ziet er heerlijk uit! Kun je ook een keer spekkoek of andere lekkere indo feesthapjes maken? Loempia enzo?
Oooh heerlijk, ga het zeker proberen!
Wat ontzettend leuk!
Wat lief die foto van je opa en oma ❤
Mmmmmm lekker ik krijg er honger van! Ik ben gek op de Indonesische keuken, zulk lekker, smaakvol en heerlijk eten wat mij altijd een warm buik gevoel geeft <3 ik maak vanavond Ajam Smoor dat is een favoriet hier in huis met rijst en veel roerbak groente erbij. Eet smakelijk 😉
Wauw, dit ziet er echt heerlijk uit!
Het ziet er echt heerlijk uit, ik ben echt benieuwd hoe het smaakt!
this looks awesome 🙂 thanks for sharing!
OMG yummm! Ik moet dit eten!
Ik heb een paar jaar in een Indonesisch restaurant gewerkt en dit was echt mijn go to rijst. Zo ontzettend lekker!!! Beetje sajur lodeh of tumis aubergine erbij en ik was klaar, hmmmm
Wat een lieve opa en oma heb je! Zo’n lieve zachte uitstraling. M’n Indische oma’tje is vorig jaar overleden en ik mis de typische Indische kooklucht die ik altijd bij haar thuis rook. En haar heerlijke lumpur. Daar moest ik ineens allemaal aan denken toen ik die foto van jouw grootouders zag.
Het recept vind ik echt geweldig! En wat goed dat je ook meteen uitleg geeft en eventueel vervangende kruiden. Super!
Krijg dus ook meteen flashbacks van vroeger bij mijn opa en oma! Na een dagje samen zijn, gegarandeerd lekker eten!!
Klinkt echt mega lekker!! Fijn ook die uitleg erbij van de verschillende ingredienten! Kan je ook een keer een recept delen van nasi goreng?
Auteur
hi Malu,
staat al online, adoe, al lang! Hier is het recép!!
https://www.beautylab.nl/e3-food-challenge-nasi-goreng/
Huh wist niet dat je ook gwn kruiden etc samen met de rijst in een rijst koker kan doen, super easy dus.
Mijn familie doet het altijd in een soort tipitent vorm haha. Als ik Indisch kook voor bezoek maar ik altijd feestrijst, met nog wat djeroek poeroet mee gekookt.
Bedankt Serena, nu heb ik nog voor 8 uur ‘s ochtends cravings naar rijst en tempeh.
Klinkt echt onwijs lekker!
Heerlijk! Toevallig heb ik de meeste ingredienten al in huis omdat ik vorig weekend saoto soep heb gemaakt. Lekker receptje!
Omg, wat heerlijk! Ik krijg er nu echt zin in!
Liefs,
Elles