Welkom bij de eerste serie van “een week lang”, waarbij ik een week lang iets uitprobeer en daar vervolgens uitgebreid verslag van doe. Ik wilde deze serie graag aftrappen met de vegan lifestyle, omdat ik allereerst deze lifestyle support en erg benieuwd ben hoe deze lifestyle mij bevalt, ook al is het maar voor een week.
Ik denk er niet aan om voorgoed vegan te worden, want ik houd te veel van leren schoenen en leren jasjes en ik ben gewoon veel te dol op vis en schaaldieren, vlees en zuivel. Ik wil dit niet opgeven. Maar ik denk wel dat het me goed doet om een weekje vegan te gaan. Om bewuster te worden van wat ik eet (en vooral ook van wat ik dus niet eet) en omdat er een hele andere wereld voor me opengaat. Het is altijd leuk om wat meer te experimenteren in de keuken en om gerechten uit te proberen die je nog niet kende, vind ik!
Nu moet ik er wel bij vermelden dat Tim een echte carnivoor is. Het liefst eet hij elke dag vlees. Ik heb al wel eens een balletje opgegooid om een week vegan te eten en daar was hij niet zo blij mee. ‘Ja doei! Dan eet jij maar vegan in je eentje!’ kreeg ik dan te horen. Maar ik ben meestal degene die het avondeten kookt. Dus ik heb er een nieuwe challenge bij bedacht: er zo lang mogelijk voor zorgen dat Tim niet doorheeft dat hij stiekem meedoet aan ‘een week lang… vegan’. Tim is niet zo’n groot fan van groente, dus dat is al een hele challenge op zich. We zullen zien!
Zaterdag
Vandaag start ik rustig op, lekker in mijn badjas op de bank met de laptop op schoot. Rond een uurtje of 11 krijg ik honger en is het dus tijd voor ontbijt! Ik heb nog geen boodschappen gedaan, dus ik moet het doen met de vegan dingen die we in huis hebben liggen: matses met suiker en een kopje thee. Een vrij karig ontbijtje, maar meer vegan food had ik niet in huis. Voordat ik iets eet, check ik de ingrediënten omdat ik er 100% zeker van wil zijn dat het vegan is. Zo kom ik er achter dat er eieren in beschuit zitten. Het lekkere kaasje dat ik van de week had gekocht bij de kaasboer moet ik met smart laten liggen. Ook heb ik zin in een zacht gekookt eitje, maar dat onderdruk ik.
Na mijn ontbijt ga ik vast op zoek naar inspiratie voor het avondeten, dus surf ik naar de blog van onze vriendinnen Merel en Jamie van De Groene Meisjes. Ik vond daar hun recept voor curry met linzen, bloemkool & pompoen. Wow, ziet er lekker uit! En Tim lust pompoen, bloemkool, erwtjes én linzen, dus ik besluit om dit vanavond te gaan maken en maak vast een boodschappenlijstje.
Ook kijk ik meteen even wat ik morgen zal gaan ontbijten. Op maandag ontbijten Tim en ik altijd samen, lekker uitgebreid. Meestal met croissantjes en afbakbroodjes, maar nu is niet alle brood per definitie vegan. Sterker nog, vooral supermarktbrood kan dierlijke ingrediënten bevatten. Denk aan dierlijke boter, melk, kwark of broodverbetaars gemaakt uit kippenveren (!) en varkensharen (!). Gatverdamme! Ik heb via deze pagina opgezocht welk brood wél vegan is, en besluit om alleen nog maar vegan brood te kopen, ook na deze vegan week.
Ik kom met twee linnen tassen vol boodschappen terug van de winkels. Boodschappen doen duurde wat langer dan normaal, omdat ik van alles de ingrediënten aan het checken was. Ik heb vegan boter, vegan yoghurt, vegan broodsmeersels, veel fruit, veel groente en nog wat veganproof etenswaren gekocht. Alles bij elkaar kostte niet meer dan anders, terwijl ik van te voren dacht dat vegan eten veel duurder zou zijn.
Als lunch eet ik een paar broodjes met Tartex Cremisso in de smaak ‘paprika & chili’ en wat koriander, ZO LEKKER! Dit is echt fantastisch lekker spul! Ik kocht het bij de biologische supermarkt hier in Houten, maar volgens mij is het ook bij EkoPlaza en andere (groene) supermarkten te koop. Het merk Tartex verkopen ze ook bij Albert Heijn maar deze variant verkopen ze daar helaas niet (in elk geval niet bij ons in Houten).
Tim vindt het avondeten ‘lekker gezond’, eet zijn bord helemaal leeg en geeft me ook nog eens een complimentje. Ik heb er geen rijst bij gemaakt, maar we eten er gewoon wat warme naan broodjes bij.
Na het avondeten hebben we een Nieuwjaarsborrel bij vrienden. Ik knaag wat op stukjes rauwkost (reepjes paprika, komkommer, wortel) en droge stokbroodjes en probeer de doos met overheerlijke, handgemaakte bonbons die midden op tafel staat keihard te negeren. Iedereen neemt er een paar en ik zit daar echt van “neeeee, ik wil oooook!” maar ik houd me sterk en neem niets.
Zondag
Op zondag ontbijt ik met wat fruit en soja yoghurt, een kopje thee, broodjes met Tartex en koriander. Het is inmiddels 11u dus het is eigenlijk een soort van brunch, haha!
Ik werk wat op mijn laptop, doe het huishouden, en ‘s avonds maak ik pasta met vegan gehaktballetjes in een pittig tomatensausje. Tim houdt meer van de witte sauzen bij pasta’s, maar vaak zit daar room of kaas in en dat is niet vegan, vandaar dat ik voor een rode saus ging. Hij proeft niet dat de gehaktballetjes vegan zijn (althans, hij zegt er niets over) maar eet niet alles op. Volgens mij vond hij het niet zo héél lekker.
Maandag
Op maandag zijn Tim en ik allebei vrij, maar ik had ‘s middags een afspraak met mijn zusjes en Tim zou een vriend helpen met klussen. We slapen uit tot een uurtje of 10 en ontbijten dan samen. Ik heb vegan afbakbroodjes gekocht waar ik weer Tartex op smeer (ik vind dit zo lekker, de pot is alweer bijna op, haha!) met komkommer. Verder een kopje thee en wat fruit.
Na de afspraak bij mijn zusjes doe ik nog even wat boodschappen. Bij Jumbo ontdekte ik het merk Dees. Ze hebben meerdere vleesvervangers, waarvan ik de 6 vegan worstjes meeneem naar huis. Ik had namelijk bedacht om ze in stukjes te snijden en ze te verwerken in een stoofpotje, pastei Toetoep. Klik hier voor het recept.
Maar wat bleek, als je deze worstjes te lang bakt vallen ze kennelijk een beetje uit elkaar. Voor pastei Toetoep is dat echter helemaal perfect, omdat je dan wat meer die ‘gehakt’ textuur krijgt. En ik moet zeggen dit plaatje ziet er niet aanlokkelijk uit, maar het is echt ZOOOOO lekker. Echt van dat comfort food en tevens een perfecte manier om van je kliekjes af te komen. Tim schepte twee keer op.
Dinsdag
Op dinsdag ontbijt ik met soya yoghurt met plakjes banaan en een kopje thee. Ik vind die yoghurt echt superlekker trouwens! En ik vind dit een prima ontbijtje. Daarna neem ik een video op.
Als lunch eet ik wat leftovers van de curry van zaterdag.
Daarna ga ik naar de stad omdat ik had afgesproken met Lucy van Loepsie.com. We vroegen ons beiden al een tijdje af hoe die restaurants boven Centraal Station zouden zijn, dus we besloten om hier eens wat te eten en te drinken. Toen ik vroeg wat hun vegan opties waren keek de vrouw achter de counter me heel schuldig aan. ‘Sorry… niets is vegan’ zei ze. Gelukkig was ze heel lief en dacht ze goed met me mee. “We kunnen een pizza maken met tomatensaus en gegrilde groente, dus zonder kaas?” stelde ze hoopvol voor. Ik had daar wel zin in, dus werd er een custom made vegan pizza voor me gemaakt. Top!
Met Lucy was het heel gezellig en nadat we een tijdje hadden gekletst en gebrainstormed en gefilosofeerd over onze blogs, YouTube kanalen en de toekomst, ging ik weer terug naar Houten. Daar deed ik enkele boodschapjes voor deze rijstnoodles met courgette slierten, peen julienne, kipstukjes van de Vegetarische Slager (kun je nu gelukkig gewoon bij Albert Heijn kopen) in een pittig pindasausje, getopt met pinda’s, koriander en limoen. Het was ontzettend lekker, maar wel heel machtig. Tim vond het ook superlekker. ‘Lekker he, die kipstukjes?’ zei ik. ‘Ja, superlekker, lekker mals!’ riep hij enthousiast. Daar moest ik een klein beetje om gniffelen. Volgens mij had hij niet door dat het geen échte kip was. Maar de pindasaus was ook wel vrij overheersend, dus misschien dat het daar aan lag.
Woensdag
Op woensdag ontbijt ik weer met sojayoghurt, thee en wat fruit en werk ik aan enkele artikelen. ‘s Middags heb ik met Lien afgesproken om te lunchen in de stad. Volgens Tara en Larissa was LUC een leuke, nieuwe tent, dus spreken we daar af. Als ik vraag wat voor vegan opties ze hebben, word ik wederom erg spijtig aangekeken: niets op de kaart is 100% vegan. Ik neem het schuldgevoel een klein beetje over, merk ik. Ik voel me haast bezwaard om het steeds te moeten vragen en om mensen onbewust te ‘dwingen’ met een oplossing te komen. Nergens voor nodig natuurlijk, maar het zou gewoon zoveel makkelijker zijn als er wat meer vegan opties zouden zijn. Het meisje stelde al voor om een broodje samen te stellen met ingrediënten die op de kaart staan, maar dan valt mijn oog op de soep. Die bestaat geheel uit groente, dus dat is toch vegan? Volgens het meisje zijn de groentes aangebakken in boter, en is het dus niet geheel vegan.
Ik vind het heel eerlijk van haar dat ze dat erbij vermeld, maar ik had potjandikkie gewoon zin in die soep! Buiten is het namelijk guur en grauw en koud. Ik besluit daarom om toch voor de soep te gaan, ook al is de groente aangebakken in boter. Dus ik ben een beetje aan het cheaten, maar ik denk/hoop dat er wel meer vegans zijn die niet ZO streng zijn voor zichzelf wat eten betreft, dus op die manier praat ik het een beetje goed voor mezelf… En de soep was heerlijk! Oh ja, ook bestel ik een chai tea latte, maar dan met sojamelk. Net zo lekker!
Wisten jullie dat mayonaise niet vegan is omdat er ei in zit verwerkt? Gelukkig hoef je niet per se zelf een vegan mayonaise te maken als je zin hebt in patatjes, want Remia verkoopt een vegan mayonaise genaamd Mayolijn. Gewoon bij de supermarkt! Deze mayo smaakt erg lekker, gewoon lekker romig, en je hebt niet het gevoel dat er iets mist ofzo.
Op woensdagavond komen Maren en Martijn langs dus ik maak een lekkere makkelijke maaltijd, broodjes hamburger met maiskolfjes en aardappelbolletjes. De aardappelsoesjes/kroketjes bevatten namelijk room, kwam ik achter, dus ben ik voor de bolletjes gegaan. De vegetarische burgers (eigenlijk bijna alle vleesvervangers) bevatten vaak nog scharrelei-eiwit dus je moet hier echt goed op letten als je vegan wilt eten. Ik controleer elke achterkant en kom uiteindelijk uit bij de vegetarisch gegrilde hamburger van Tivall (dat kennelijk exclusief bij Albert Heijn wordt verkocht, staat er op de verpakking).
Het broodje hamburger smaakt heerlijk, al is het niet zo sappig en lekker als echt rundvlees natuurlijk, maar Tim heeft niets in de gaten. Of maakt er in elk geval geen opmerkingen over. Hij eet alles op!
Donderdag
Op donderdag ontbijt ik met Ungarische Art (ja, ik vind dat ook een vreemde naam) van Tartex. Het is een vegan broodsmeersel, maar dan meer paté-achtiger en wat steviger dan de pot die ik eerder liet zien. Ik vind dit persoonlijk minder lekker dan de Cremisso, maar het is alsnog erg lekker!
En zeker op pompoenbrood met cherrytomaatjes en koriander, omnomnom! Ik drink er een kopje thee bij. Als lunch eet ik wat soya yoghurt en een perzik en een halve mango. Ik merk trouwens dat ik veel meer fruit eet deze week! Als tussendoortje en voor ontbijt. Verder snack ik ook nootjes, dadels en groente.
Omdat Tim na zijn werk meteen door gaat naar een vriend (en daar ook eet) eet ik gewoon wat restjes noodles met pindasaus op. ‘s Avonds als we in bed liggen gooi ik nog eens een balletje op, maar gewoon omdat ik benieuwd ben naar wat hij zal zeggen (en om te peilen of hij misschien al wat vermoed). Tim, wet je nog dat ik zei dat ik een vegan week wilde doen? Wil je echt niet meedoen? Lichtelijk geïrriteerd antwoord hij van niet. ‘Nee, hier hebben we het al eens over gehad, ik doe echt niet mee!’. Maar waarom dan niet? Ook niet als ik alleen het avondeten vegan maak? ‘Nee! Juist het avondeten vind ik zo lekker en ik houd van vlees, het is gewoon zo lekker!’. Ok, antwoord ik. Dan niet. Dan doe ik het wel alleen. En ondertussen denk ik “je doet al 6 dagen mee met mijn vegan challenge, vriend!’. Ik zit me helemaal te verkneukelen. Ik kan niet wachten op zijn reactie als ik hem straks vertel dat ik een hele week vegan heb gekookt.
Vrijdag
Dit is de laatste vegan dag van de week. Ik ontbijt met ontbijtkoek van Peijnenburg (die ik toevallig toch moest kopen voor een advertorial en ook nog eens vegan blijkt te zijn) en soja yoghurt. Die yoghurt van Alpro was namelijk in de bonus dus ik heb meteen 2 nieuwe potten ingeslagen. ‘s Middag’s ga ik langs het kantoor van The Make Up Spot en daarna breng ik de auto terug naar mijn ouders. Daar lunch ik met thee en een paar boterhammen met pindakaas en suiker. Hmmmm!
Voor het avondeten maak ik – als laatste vegan avond van deze week – iets extra speciaals en lekkers, namelijk Tara’s tempe goreng (klik hier voor het recept) met rijst en sajoer boontjes. De trassi laat ik uiteraard weg uit beide recepten.
Eindelijk zegt Tim eens een keer iets over de foto’s die ik de hele week al maak. ‘Ben je wat culinairder bezig ofzo, dat je de hele week al foto’s van het avondeten maakt?’ vraagt hij. ‘Nou babe, dat doe ik omdat ik de foto’s nodig heb voor in mijn verslag over de Vegan Week’.
Even is het stil.
‘Wat bedoel je?’
‘We eten de hele week al vegan’
‘Echt niet!’
‘Jawel’
‘Maar woensdag dan, toen aten we broodjes hamburger’
‘Die waren vegan’
‘En wat hebben we de rest van de week gegeten dan?’
Ik laat hem de foto’s zien die ik de afgelopen week had gemaakt en bij de pasta met gehaktballetjes en noodles met kip roept hij ‘en dit was toch vlees!!’.
‘Nee, dat waren vleesvervangers!’
‘Oh’
‘Dus wat vond je van deze vegan week?’
‘Nou dat viel dus eigenlijk wel mee’
‘Sorry dat ik het niet had verteld’
‘Geeft niets, babe’
En dat was dat! Ik heb de hele week vegan avondmaaltijden gekookt voor Tim zonder dat hij het merkte, terwijl hij echt een vleesliefhebber is. En dat is prima, want vlees is ook lekker, maar dit bewijst dat je het niet per se ‘nodig’ hebt. Tim kan prima een week zonder vlees is zijn avondeten, blijkt maar weer. Alleen achteraf gezien vond hij het raar dat ik ineens andere mayonaise wilde proberen terwijl we nog een volle andere fles hadden staan. En dat als hij suggereerde dat hij zin had in speklapjes ik zei van ‘nee, ik niet, laten we iets anders eten’ (want ik ben dol op speklapjes, haha!).
Conclusie
Hoe is deze vegan week bevallen? Al met al viel het mee, alhoewel ik wel wat struggles heb gehad. Vegan koken was voor mij namelijk best een uitdaging omdat Tim niet dol is op bladspinazie, asperges, champignons, witlof, salades en rauwe tomaat. Ik kwam veel recepten tegen waarvan ik dacht WOW LEKKER, maar waarvan ik wist dat Tim het niet lekker zou vinden, dus sloeg ik ze al snel over en was ik sneller geneigd om voor de vleesvervangers te gaan. Ook viel het me op dat er in veel kant-en-klare maaltijden of pakjes zoals Knorr Wereldgerechten iets van kaas of room verwerkt is, waardoor je als vegan vaak aangewezen bent om zelf te koken met verse ingrediënten. Helemaal niet verkeerd natuurlijk, want dat is eigenlijk ook veel lekkerder en beter.
Wat me tegenviel is dat er in veel vleesvervangers kippenei-eiwit wordt verwerkt, waardoor je er als vegetariër prima mee uit de voeten kunt, maar als vegan niet. Boodschappen doen was daarom niet zo leuk. Ik bekeek van elk product de ingrediëntenlijst waarvan ik bij meer dan de helft het product gefrustreerd terug moest leggen. Ik denk dat elke vegan dit in het begin heeft, op een gegeven moment weet je precies welke producten je wel en niet kunt eten. Maar het gevoel dat je zo beperkt wordt, was niet leuk. Net zoals met lunchen in café’s en restaurants. Het staat vrijwel nooit aangegeven of een bepaalde maaltijd vegan is, en als je er om vraagt hebben ze vaak geen enkele optie, of slechts ééntje, dus je bent enorm beperkt in je keuze. Vaak zijn mensen bereid om iets in elkaar te flansen voor je, wat superlief is, maar het is frustrerend en ik voelde me toch een beetje bezwaard om het steeds te moeten vragen.
Wat ik het meeste miste was niet eens zo zeer vlees en vis, maar chocola en kaas. Pure chocola is vegan, maar dat lust ik niet! Ik ben juist dol op witte chocola en melk chocola. Gelukkig weet ik dat er zoiets bestaat als VEGO, vegan chocola die qua smaak in de buurt komt van melkchocola. Ik kreeg het ooit eens van De Groene Meisjes en het smaakt onwijs lekker!
En wat kaas betreft doen vegans veel met edelgistvlokken (zie de afbeelding hierboven, bron: De Groene Meisjes). Hiermee creëer je die hartige, romige smaak die in de buurt komt van kaas, en kun je bijvoorbeeld ‘kaasachtige’ dips en sausjes maken. Maar het is ook lekker door de risotto en over de pasta. Dus ook al ben je een liefhebber van chocolade en kaas, er is altijd wel een weg in te vinden.
Na deze week, waarin ik ook veel vegan foodblogs heb gelezen, ben ik erachter dat vegans heel vindingrijk en inventief zijn! Ze moeten ook wel, want de wereld pas zich niet aan hen aan, dus dan moet je zelf allerlei manieren vinden om de vegan lifestyle zo leuk en lekker mogelijk te maken. De wereld is inmiddels wel ingesteld op vegetariërs, maar veganistisch lijkt nog nét even een stapje te ver. Hopelijk komt daar ooit verandering in.
Vegan lifestyle
De vegan lifestyle is inderdaad echt een way of life. Mocht je erover nadenken om over te stappen op deze lifestyle, dan kan ik je het boek van De Groene Meisjes van harte aanbevelen, omdat ze hierin hele hoofdstukken vol hebben geschreven om jou bij dit proces te helpen. Bovendien staat het boek vol met veel leuke andere groene tips en recepten! Naast hun eigen blog, De Groene Meisjes, volgen zij zelf nog een aantal Amerikaanse (food)blogs waar ze veel leuke inspiratie vandaan halen, namelijk Green Kitchen Stories, Faring-well, Oh She Glows en Dariadaria.
Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te zien hoe mijn ‘een week lang…vegan’ is verlopen. Het is me allemaal meegevallen, maar ik ben wel echt blij dat ik nu weer aan de chocola en kaas kan. En dat ik mijn crockpot eindelijk kan gebruiken voor een lekker gerecht met vlees. De vegan lifestyle is niets voor mij omdat ik gewoonweg niet bereid ben om bepaald voedsel op te geven, maar ik moet zeggen dat deze week me wel bewuster heeft gemaakt van de hoeveelheid dierlijke (bij)producten in ons voedsel. Waar is dat in hemelsnaam voor nodig? En waarom zijn er zo weinig vegan opties in café’s en restaurants? Ik werd er bijna een beetje opstandig van. Waar vegans voor staan is hartstikke goed en dat zou onze maatschappij alleen maar moeten stimuleren, vind ik. Ik houd van vlees, vis en schaaldieren, maar wat vaker vegetarisch of vegan eten lijkt mij een prima plan. We eten nu 1 keer per week vegetarisch, ik denk dat daar best 1 dag extra bij kan, en dan ook 1 dag in de week vegan.
Ik daag jullie uit om ook eens een week lang vegan te eten, al is het alleen maar om wat bewuster te worden van wat je eigenlijk eet.
Wat vinden jullie van de vegan lifestyle? Sta jij er voor open of is dit absoluut niet aan jou besteed?
Until next time,
Serena Verbon
Super leuk artikel om te lezen. Vooral leuk om te lezen dat Tim niks doorhad !
Mijn vriend gaf 2 weken geleden aan dat hij vegetarisch wilde gaan eten. Geen vlees meer. Eerst dacht ik wat een onzin.. maar na wat argumenten en gesprekken erover, heb ik het een kans gegeven. We zijn nu 2 weken vegetarisch aan het eten en het bevalt me erg goed. Vegan lijkt me daarintegen ook wel erg lastig, je moet op nog zoveel meer andere dingen letten dan alleen ”zit er geen vlees in”.
Ik kwam hier terecht via jou youtube kanaal door het recept: vegan noddles met ”kip”. Ik ben heel benieuwd het klinkt erg lekker, we gaan het vanavond eten 🙂
Afgelopen week heb ik jou vegetarische éénpans pasta gemaakt.
Ook die was ERG lekker !!
Leuk artikel! Erg grappig dat je vriend niks door had haha. Ook heel fijn dat je zo positief en open-minded bent tegenover veganisme, dat komt weinig voor (: Hele kleine opmerking: je had misschien kunnen beginnen met een korte uitleg over veganisme. Dat het niet alleen een ‘dieet’ of manier van eten is, maar dat het ook draait om het milieu, de gezondheid en de dieren. Hoe dan ook: leuk artikel, fijn dat het je zo bevallen is en bedankt dat je op deze manier laat zien dat het helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn om vegan te eten (thuis in ieder geval ;)).
Wat een informatief artikel om je nieuwe serie mee te starten! Goede tips geef je ook mee.
Ik moest echt lachen om het gesprek met je vriend, knap gedaan dat hij niets doorhad haha. Ik had er ook geen idee van dat het zo zoeken is in de winkel naar vegan producten. Wekelijks een vegan dagje inlassen lijkt me wel iets, maar ik zou ik het niet als levensstijl kunnen: ik zou kaas en chocolade veel te hard missen.
goed dat je het gedaan hebt! ik overweeg zelf al heel lang om vlees en vis 100% te laten staan (dat eet ik zo’n 2x per week) en daarna te switchen naar volledig vegan, eerst eieren eruit, dan zuivel, dan kaas (ohhh tosti’s..!).. Rustig opbouwen om mijzelf eraan te laten wennen. Wellicht dat ik in het begin ook niet zo moeilijk doe om buiten de deur te eten waar per ongeluk sporen van ei of melk ofzo in zitten, dat lijkt me erg lastig voor mijn omgeving. Ik geloof dat een veganistisch dieet super goed is voor de gezondheid, af en toe wat dierlijke producten kunnen geen kwaad, maar het is allemaal prima vervangbaar. Met voldoende kennis van voedingsmiddelen (met behulp van een diëtist) kom je niks tekort aan voedingsstoffen. Waarom ik nadenk over om de switch te maken is omdat ik op YT heel veel vegan vlogs bekijk en steeds meer leer over het dierenleed en hoe walgelijk de industrie is. Mij zul je nooit horen zeggen dat “koemelk alleen voor kalfjes is”, nee het bevat goede voedingsstoffen dus als je geen problemen met dierenleed hebt (tja) dan moet je het blijven gebruiken. Er is werkelijk waar niks goed te praten aan waar dierlijke voedingsmiddelen voor de mens vandaan komen, ten minste, in de westerse maatschappij dan. Ik kan me voorstellen dat inheemse (!!) stammen in de uithoeken van de wereld overleven op jacht en visserij, dus met speren enzo, jagen, urenlang opzoek naar eten, en dan een wild zwijn vangen en die boven het spit braden. Geen fokkerijen waar dieren vastgehouden worden en een vreselijk leven lijden (altijd in angst en isolatie) en op een vreselijke manier geslacht worden (niks pijnvrij). Ik vraag me af hoe jij daarover denkt Serena! Want niet vegan willen worden omdat vlees te lekker is en leren schoenen te mooi vind ik een slap excuus haha. Ik zie nu meteen vetgemeste kippen volgespoten met vocht en hormonen voor me. En fluffy beestjes levend gevild worden voor hun vacht. Krokodillen op brute wijze geslacht voor hun leer. Koeien via hun anus geëlektrocuteerd om ze te doden… Ik overtuig mezelf zojuist om per vandaag geen vlees, kip en vis meer te eten! De overstap naar vegan komt ook snel!
Ondanks het feit dat ik nooit veganist of zelfs meer (een jaar geweest rond mijn 13e) zal worden, vind ik dit wel heel interessant! Maar pfoeh, wat een moeite lijkt het me zeg! Met name buiten de deur, wat ik nogal vaak doe.. even een broodje ergens halen is er niet meer bij.
Serena, hoe voelde jij je lichamelijk deze week? Merkte je verschil?
En een vraag aan vegans ; hoe doen jullie dit buiten de deur? En in het buitenland; is daar een beginnen aan? En voelen jullie je er lichamelijk goed bij? Ik weet dat veel zeggen van wel, maar ik vind het me zo lastig voor te stellen, kan bijna niet geloven dat het gezond kan zijn.. ik voelde me bij vegetariër zijn na een tijd al veel moeier, al moet ik toegeven dat ik verder niet heel bewust at.
Of zelfs vegetariër moest het zijn 🙂
Hoi!
Ik wilde even reageren op de vraag hoe voelen jullie je er lichamelijk bij.
Ik ben 20 dagen geleden begonnen aan mijn vegan avontuur met behulp van the green happiness, bevalt me super goed en bruis van de energie! wel slik ik daarnaast vitamine b12 supplementjes van Solgar, dit zou je namelijk alleen binnenkrijgen via dierlijke producten.
Naast dat ik zo bruis van de energie val ik er ook vanaf (let ook op geraffineerde suikers) en is m’n opgeblazen buik verdwenen!
Het effect op langere termijn weet ik niet..
Raad iedereen aan om het is te proberen!
Toegegeven, je kunt niet op elke hoek van de straat gaan eten. Maar een klein survival pakketje (wat fruit, repen/koekjes) kun je altijd wel meenemen. Op sommige vluchten kun je tegenwoordig bij de vliegmaatschappij aangeven dat je vegan bent, en de meeste restaurants zijn blij creatief aan de slag te kunnen met je voedselwensen. Wel moet je dit (ruim) ven tevoren aangeven 🙂
Als veganist (al meer dan 1,5 jaar) enkele tips en opmerkingen:
In natuurwinkels kun je wel degelijk vegan (rijst)melkchocolade vinden, met eventueel allerlei smaakjes! Ook hebben ze meestal een ruim aanbod vegan kaas, die een prima vervanger kan zijn voor de gewone kaas. Wel een pak duurder, maar zoals je zelf al aangeeft, eet je als vegan vaak anders dan je voordien at. Ik eet geen brood meer, dus mis de kaas enkel op pizza. Daarvoor heb ik wat geraspte Wilmersburger standaard in mn diepvries zitten. Die doet het prima!
Om uit eten te gaan: Als je de plaatsen vooraf contacteert, hebben ze er zelden problemen mee om iets voor jou te maken. En anders leer je ook zaken kennen waar ze er meer voor open staan. Happycow.net is hier heel handig voor!
Het is inderdaad wel zo dat je meer bewust moet eten, en niet gewoon enkel het vlees te schrappen. Door wat op te zoeken over hoe je eiwitten, calcium en ijzer uit groenten kan halen, valt het best mee! Ik voel me veeeeeel beter dan ervoor (zowel vleeseter als veggie). Heel veel gezondsheidsklachten zijn weg en ik heb veel meer energie!
Wow super goed dat je dit hebt gedaan! Zelf eet ik nauwelijks vlees, prima te doen als je een beetje lekkere vleesvervangers kunt vinden en maken 😉 Of ik echt helemaal vegan kan leven weet ik niet hoor… misschien ga ik het ook maar eens proberen, haha!
Wat een leuke blog! Mocht je eens onbezwaard en lekker veganistisch uit eten willen, kom dan eens naar een dineravond van de VegaVrijdag Apeldoorn e.o (zie Facebook). Met de VegaVrijdag dagen wij restaurants uit om niet alleen lekker vegetarisch maar ook heerlijk veganistisch te koken.
Hallo!
Leuk om te lezen! Alleen eh, die Remio Mayolijn is de verkeerde.
Die op de foto daar zit melk in. Alleen de pot is vegan. Verwarrend, maar waar.
Daarom zeg ik het maar even 😉
Hahah, wat een geniaal artikel. Heerlijk om te lezen dat je vriend er zo op tegen was en stiekem gewoon mee deed. Ook zo leuk om te lezen dat je er zo positief over bent! En ik ga de vegan versie van je pastei Toetoep proberen. Ik houd van prutjes eten waarvan het vrijwel onmogelijk is om het lekker op de foto eruit te laten zien 😀
Hahaha wat grappig om te lezen dat hij niks door had! Ik zou dit zo graag ook een keer bij mijn vlees-liefhebbende vriend proberen, maar die kookt te graag dus die zou het wel door hebben denk ik. Misschien dat ik het wel een keer zelf ga proberen!
Haha dit lijk mij zo leuk om stiekem te doen! Elke dag de reactie van mijn vriend afwachten en in mijzelf gniffelen. Het ziet er allemaal ontzettend lekker uit maar het lijkt mij best lastig om dit een week of langer te doen.
Wat leuk zeg. Momenteel zit ik ook in een veganistische week. Een tijd geleden las ik over de leverkuur en deze heb ik nu enkele keren gedaan. En deze week dus weer. Onderdeel hiervan is dat je een week lang (of eigenlijk 5 dagen want het weekend ga je vasten) veganistisch eet. Misschien is dit ook iets voor jou! Ik vond het zelf een goede sapkuur omdat je wel ernaast kunt eten, in tegenstelling tot bij kuren waarbij het echt alleen sappen is.
Wat leuk om te lezen! Ik raad je Your 50 Days Of Green Happiness aan! 50 dagen vegan plan inclusief boodschappen lijstjes etc! Nu enkele recepten getest want ik woon nog thuis, maar ze zijn heerlijk!
Heel leuk om te lezen! En ik denk inderdaad dat het heel goed is om na te denken over wat je eet. Zelf probeer ik ook altijd minstens 1 keer per week vegetarisch te eten (haha is ook iets wat mijn vriend nog nooit heeft opgemerkt). Omdat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk en normaal is om vegetarisch te eten.
Haha geniaal dat Tim echt niks door had.
Wel interessant om te lezen dat vegan net zo lekker is als gewoon eten.
Wel bijzonder dat veel restaurants waar jij hebt gegeten gewoon gren vegan hebben. Als alles eter heb je dat vaak niet eens door. Maar nu je het zo leest denk je wel bij jezelf van he. Dat is eigenlijk best bijzonder dat ze daar niet wat meer aan denken
Wat een leuke nieuwe serie, Serena! Ik ben al benieuwd naar welke dingen je nog zoal gaat testen. En ik moest echt heel erg lachen om die stukken waarin je Tim stiekem uithoorde over Vegan. Misschien kan je gewoon elke week iets doen waarvan Tim niet op de hoogte is en dan heet de serie ’komt Tim het te weten?’ haha!
Xx B
Oh superleuk !
en grappig dat je vriend het totaal niet door had.
misschien moet ik dit ook eens stiekem bij mijn vriend proberen.
Heel leuk artikel
@Char: Misschien kan Serena een soort Vegan maaltijdbox pakket ontwikkelen. Want eigenlijk is het vooral het enorme uitzoeken en het idee dat je toch snel aan veel carbs en allerlei toevoegingen zit als het gaat om Vegan. Ik denk dat als je echt goede producten neemt (zonder allerlei toevoegingen) en een goed pakket samenstelt zodat ook mensen die geen zin hebben om alles uit te zoeken (alle pakken beschuit afscannen zonder eieren) er ook profijt van kunnen hebben.