Move over, argan olie! Er is een nieuwe olie in town en wel de Afrikaanse marula olie. Waar we de laatste jaren steeds meer beautyproducten verrijkt zagen worden met argan olie, voorspel ik dat marula olie de nieuwe trend zal worden. Ik weet zeker dat we over een tijdje veel huid- en haarverzorgingsproducten op de markt zullen krijgen verrijkt met deze olie. Maar wat is marula olie precies voor olie? Waar komt het vandaan? Waarom is het zo geweldig en is het echt zo veel beter dan argan olie?
De Marula boom
In het zuiden en midden van Afrika en op Madagascar groeit de Marula boom (Sclerocarya birrea), ook wel Olifantenboom genaamd. Deze boom dankt zijn bijnaam aan het feit dat olifanten dol zijn op de Marula vruchten, die hartje zomer aan de bomen verschijnen.
Op het warmst van de Afrikaanse zomer, van januari tot half maart, hangt er een zoete en verleidelijk tropische geur in de lucht over de vlaktes ten zuiden van de Sahara. Tijdens deze periode zijn de marulavruchten rijp en sappig. De vruchten behoren tot dezelfde familie als de mango, cashew, pistache en sumak, dus je kunt je voorstellen dat het heerlijke lekkernijen zijn voor Dombo en zijn vriendjes. Marulavruchten bevatten een vleugje citrus en een romige zachte, nootachtige smaak.
Dronken olifanten
In het begin van de zomer stoten de olifanten hard tegen de boom aan, zodat de vruchten naar beneden vallen, maar tegen het einde van de zomer worden de vruchten overrijp en vallen ze op de grond, waar ze al lichtjes beginnen te rotten. En zoals jullie misschien weten, ontstaat er uit rottend fruit op een natuurlijke manier alcohol. Alle olifanten verzamelen rondom de Marula boom en proppen zich vol met alcoholhoudende marulavruchten. En leuk dat ze het hebben! Ze worden al dronken tijdens het eten. Wankelend naar huis!
Nu denken jullie misschien, wat een shananigans, maak dat je grootje maar wijs, Serena. Maar ik heb bewijs gevonden op YouTube. Het is een oude documentaire die vastlegt hoe niet alleen olifanten, maar ook apen, zwijnen, giraffes en struisvogels zich tegoed doen aan marulafruit en vervolgens niet meer weten hoe ze thuis moeten komen. En de volgende dag een kater! Dieren, het zijn toch ook net mensen he..
Waar kennen we de Marulaboom nog meer van? Wellicht hebben jullie wel eens gehoord van de crèmelikeur Amarula?
Niet alleen olifanten en andere dieren zijn gek op marulafruit, ook mensen zijn er dol op! Van het fruit wordt onder andere Amarula likeur gemaakt, te herkennen aan het etiket met de olifant erop. Amarula is één van de grootste exportproducten van Afrika.
Gelukkig wordt marulafruit niet alleen gebruikt om dier en mens dronken mee te voeren, het is namelijk ook de basis voor marula olie. Marula olie wordt gezien als de wonderolie van Afrika. Wat argan olie is voor Marokko (Noord-Afrika), is marula olie voor de vlaktes ten zuiden van de Sahara.
Hoe wordt marula olie gemaakt?
Wanneer het fruit van de marulaboom op de grond valt, trekken Afrikaanse vrouwen eropuit. Met de hand verzamelen ze het gevallen fruit in manden die ze op hun hoofd terug dragen naar de werkplaats.
Belangrijk om te weten is dat ze het fruit dus niet uit de bomen plukken, waardoor de boom niet wordt aangetast. Ook belangrijk om te weten is dat de de productie van marula olie wordt gerund door vrouwencoöperaties. In de meeste gevallen hebben zij fair trade overeenkomsten met grotere bedrijven, zodat ze op een eerlijke manier betaald worden en zelfstandig voor zichzelf en hun gezin kunnen zorgen. Het werk maakt ze een stuk zelfverzekerder en biedt goede toekomstperspectieven.
Nadat het marulafruit is verzameld worden de schil en het vruchtvlees verwijderd. Wat er dan overblijft is een noot. De noot wordt met de hand en met behulp van stenen open gespleten. In de noot bevinden zich zachte kernen (volgens mij is het een beetje vergelijkbaar met het binnenste van een walnoot of pecannoot), die met behulp van een stokje door de vrouwen uit de noot worden gepeuterd.
De kernen worden vervolgens verzameld in een pers en hier wordt de olie uit gewonnen. Dit alles gebeurt zonder de olie te verhitten. Marula olie wordt dus gewonnen via een cold pressed of koudgeperste methode. Dit is mooi, want op deze manier blijven er extra veel goede eigenschappen van deze olie behouden.
Marula olie in skincare en cosmetica
Marula olie is puur te verkrijgen, maar wordt ook vaak verwerkt in cosmetische producten. Zelf heb ik een pure marula facial oil van John Paul Selects, maar The Body Shop bijvoorbeeld verwerkt marula olie in hun foundations en bronzers en het merk Paul Mitchell verwerkt marula olie in zijn haarverzorgingsproducten.
Er is zelfs een compleet skincare merk – met de passende naam Drunk Elephant – waarbij elk product marula olie bevat. Dit nieuwe merk wordt verkocht bij Sephora.com en wordt volop geprezen in beauty magazines.
Net zoals de meeste oliën is marula olie verzachtend en hydraterend, maar marula olie bevat daarnaast unieke eigenschappen die wonderen doen voor je huid. Uit onderzoek is gebleken dat marula olie 16% meer anti-oxidanten bevat dan argan olie. De hoge concentratie aan anti-oxidanten helpt de huid met het opbouwen van meer collageen en elasticiteit en beschermt de huid tegen de tekenen van ouderdom, zoals fijne lijntjes en rimpels. Ook bevat marula olie vitamine C, wat helpt bij het vervagen van littekens en hyperpigmentatie.
Marula olie bevat een zeer hoog percentage aan omega 9-vetzuren, waardoor het huid en haar tot in de diepere lagen kan penetreren en razendsnel wordt opgenomen. Het vermindert roodheid terwijl het de huid voedt, herstelt en hydrateert. Het maakt de huid lekker zacht en soepel. Het is een fijne, lichte en snel intrekkende olie die niet plakkerig aanvoelt.
But wait…there’s more! Marula oil heeft ook antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Hierdoor is de olie uitermate geschikt voor elk type huid, zowel droog, gevoelig als vet met onzuiverheden.
Marula olie vs. argan olie
Dus, welke olie is beter? Dat antwoord verschilt per persoon. Het is maar net wat je huid of haartype is en wat je wensen zijn. Beide oliën hebben namelijk evenveel goede eigenschappen voor huid en haar. De belangrijkste verschillen zijn dat argan olie meer vitamine E bevat dan marula olie, maar dat marula olie weer rijk is aan vitamine C (terwijl argan olie helemaal geen vitamine C bevat). Verder is marula olie erg rijk aan omega 9-vetzuren en bevat het in verhouding weer weinig omega 6-vetzuren, terwijl argan olie juist een wat mooiere balans heeft tussen deze twee.
Voor mij is marula olie de betere keuze voor mijn huid, aangezien de hoge concentraties vitamine C en omega 9-vetzuren precies is wat ik nodig heb. De omega 9-vetzuren helen wondjes en ontstekingen terwijl de vitamine C littekens en hyperpigmentatie vermindert. Heb je een wat drogere huid en zoek je een olie die zich wat meer richt op anti-aging, dan is argan olie waarschijnlijk een betere keuze.
Ik hoop dat jullie het leuk vonden om meer te weten te komen over marula olie! De volgende keer dat je het eens voorbij ziet komen in commercials of in de winkel, weet je in elk geval waar het vandaan komt, hoe het wordt gemaakt en wat de goede eigenschappen van deze heerlijke, exotische olie zijn. Ik ben benieuwd wanneer we in Nederland meer producten met marula olie kunnen gaan verwachten!
Hadden jullie wel eens van marula olie gehoord? Is het iets voor jou?
Until next time,
Serena Verbon
Whahahahaha heb me scheel gelachen om het YouTube filmpje! En verder een super interessant artikel weer!
Ahh marula olie is echt top spul! Kreeg een keer een tester bij mijn Sephora bestelling van John Paul selects waar ik twee weken mee heb gedaan en iedere dag gebruikt heb. Zo fijn ook als primer! Je ziet er gelijk heel gezond & stralend & ‘glowy’ uit dat ik hem maar heb besteld. Kon er ook niet meer zonder haha. Wel een prijskaartje, maar je doet er echt heel lang mee! vind het echt tópspul. Tip: doe een paar druppels bij je foundation 🙂 heel leuk artikel!
Hm hier moet ik eens in gaan duiken wie weet kan ik wat in mijn webshop aan gaan bieden. Het drankje kende ik al en drink ik wel vaker maar de olie is ook zeker wel interessant!
Het percentage vitamine c in olie is niet zo hoog dat het littekens vervaagt…
Hee, je hebt ook een castor olie ook wel wonder olie. Misschien leuk voor een artikel? Alleen inspiratie hoor 🙂 Verder tof artikel dit!
Liefs
Leuk en leerzaam artikel. Ik vind het fijn dat het je achtergrond informatie geeft.
De drank kende ik wel, maar dat het ook een olie was wist ik niet. Volgens mij behoudt de olie alleen zijn vitamine C als het luchtdicht en in een donkere verpakking zit. Door licht of zuurstof oxideert het toch direct?
Het klinkt in ieder geval als een fijne olie! 🙂 Ik ga het eens testen voor mijn redelijk vette en onzuivere huid.
Auteur
hi Nienke, dat heb je goed! Mijn Marula Oil is dan ook verpakt in een donkerbruin flesje en moet worden aangebracht met een pipetje.
Dan is het niet luchtdicht en oxideert het.
Wanneer is het dan wel ‘oxideerbestendig’? Ik heb namelijk een flesje pure marulanolie met toegevoede vitamine E alleen met een open gat als opening. Hoe kan ik deze het beste goed houden? En verminderd de kwaliteit als ik het vanuit de verpakking blij gebruiken? Kan niet veel info vinden over de oxidatie van oliën.
Auteur
Marielle; dat zal wel meevallen, alleen als ik hem even openmaak kan het oxideren. Verder zit ik er niet met mijn vingers aan (want, pipetje). Maar mocht je het toch een fijner idee vinden om producten in een luchtdichte verpakking te hebben, dan kun je de olie altijd nog overgieten, die kun je bijvoorbeeld hier kopen:
http://www.gracefruit.com/accessories/cosmetic-packaging/airless-dispensers/
Felice: je kunt beter eens zoeken op oxidatie van vitamine C.
liefs, Serena.
Leuk! Echt een interessant artikel.
Goede keuze om voor dit soort artikelen te gaan i.p.v. sharing on saturday (naar mijn mening dan).
Leuk, ik moet zeggen dat ik graag meer science artikelen zou willen, want die schrijf je echt zo goed en daar heb ik veel van geleerd.
Wat een ontzettend leuk en informatief artikel! Ik ga zeker kijken naar een huidverzorgingsproduct met deze olie erin.
Complimenten voor dit artikel Serena! Leerzaam en goed onderbouwd! Dank! Goede zet om dit soort artikelen te schrijven ipv SOS!
Inteteressant artikel! Ik denk dat marula olie ook beter voor mij is.
Te grappig, het eerste wat ik dacht was he de amarula likeur!! Nog nooit stil bij gestaan dat er zoveel meer mee gemaakt kon worden
Leuk!!! Ik heb vorig jaar in Kaapstad een fles Amarula gekocht en ik vond het leuk dat er een olifant op stond maar ik had geen idee waarom! 🙂
Dit kende ik niet, maar het was een zeer interessant artikel om te lezen. Vanaf nu zal ik er eens op letten 🙂
xx
Ik had er nog nooit van gehoord, maar het klinkt erg interessant!
Goed geschreven Serena! Een heel origineel en handig/leerzaam artikel is dit zeg. Ik had er nog nooit over gelezen en/of gehoord, maar het klinkt wel erg aantrekkelijk 🙂 Ik zal zeker is meer gaan googlen en kijken waar en in wat voor soorten ik het kan halen. Misschien dat ik die facewash ook een keer ga gebruiken?
Liefs,
Didem
Leuk artikel! Ik ben erg benieuwd geworden. En ik moest heel erg lachen om de dronken dieren, haha.
x
Ik had er nog niet van gehoord maar alleen al om voor de foto met de olifant en het feit dat ze er stom dronken van worden zou dit de nieuwe hype moeten zijn 🙂
Leuk artikel!!
Misschien is het leuk een artikel te maken waarin àlle oliën vergeleken worden met elkaar. Voor- en nadelen enzo. Ik zie nu namelijk door de bomen het bos niet meer :)( heb aan de hand van je eerdere artikelen al zoveel in huis staan dat ik van gekkigheid niet meer weet wat ik ermee moet!)
Auteur
hi Marlous,
dat wordt wel HEEL uitgebreid, aangezien er misschien wel zo’n 40 oliesoorten zijn die momenteel worden gebruikt in de cosmetische industrie. Het lijkt me dan beter om de meest voorkomende oliën te vergelijken, zoals argan, kokos, olijf, zonnebloem en avocado olie, bijvoorbeeld. Welke oliën gebruik jij het meest nu?
Nou de kokos, omdat die zo heerlijk multifunctioneel is en arganolie voor in mijn haar. Ik heb ook nog een fles walnootolie staan en een flesje met geloof ik druivenpitolie. Omdat olie zo ‘hot’ is op het moment is het handig om een artikel te lezen over welke je waarvoor moet hebben e.d. Gewoon, omdat het kan 😉
Auteur
Ik ben zelf ook dol op druivenpit, trekt zo lekker snel in! Ik ga even nadenken over een goede selectie oliën, dankjewel voor de inspiratie!
Ontzettend interessant en wat een heerlijk uitgebreid artikel. Ik ben héél benieuwd of dit de markt gaat veroveren.
Ik ben nog altijd onder de indruk van cactusvijgolie dankzij jouw artikel hierover. Argan is nooit mijn ding geweest behalve in Moroccanoil.
Als je al zoveel onderzoek doet naar je bronnen, had je ook beter moeten zoeken naar informatie over die “dronken olifanten”. Compleet broodje aap verhaal. Bron: http://news.nationalgeographic.com/news/2005/12/1219_051219_drunk_elephant.html
Wilde dieren zullen nooit zo dom zijn om serieus dronken te worden van voedsel, omdat ze dan ten prooi zullen vallen aan andere dieren.
Ik kende het nog niet. Het lijkt me een erg fijne olie.
Wat een informatief artikel! Ik ben erg benieuwd naar de olie
I must admit this blogpost is the best post on natural oils/ingredients I’ve ever read. Not only showing pretty bottle but lots o info on the topic. Serena, you are doing an amazing job in here (with other posts as well, of course) 🙂
Wat een fijn artikel! Ik had nog niet eerder van deze olie gehoord, maar het klinkt goed!
Heel interessant om te lezen! Leuk geschreven ook!
Wat een onwijs leuk en vooral informatief artikel! Hier leer ik weer wat van, fijn! Ik vind oliën vooral prettig voor mijn haar, minder prettig voor mijn huid. Argan olie is inderdaad heeeel fijn voor droge punten, ik ben dan ook benieuwd wat Manula olie doet voor mijn lokken. Op dit moment heb ik veel Aziatische haarproducten met Camelia olie, dat is daar helemaal hot. Chanel gebruikt ook veel Camelia in hun skincare! Ben jij er bekend mee? Ik zou het leuk vinden als er ook zo een artikel kwam over Camelia olie!
Auteur
hee Chinouk, ik heb een fles camelia olie hier thuis staan! Hier lees je er iets meer informatie over (artikel uit 2011) https://www.beautylab.nl/japanese-beauty-secrets/
Leuk, bedankt!
Interessant artikel! Ik gebruik veel arganolie maar ben nu wel nieuwsgierig geworden naar marula olie. Ik kende het nog niet.
Ik heb er nog nooit van gehoord maar ik hou sowieso van olies.. dus ik ben wel ontzettend benieuwd naar producten met Marula olie :-)!
Wat een interessant artikel. Ik vind alleen deze zin een beetje raar: Wat argan olie is voor Marokko, is marula olie voor Afrika.
Het lijkt zo net alsof Marokko niet in Afrika ligt.
Auteur
Oja, haha! Even de zin wat aanpassen.
Als het helpt bij verzorging van littekens, helpt het dan ook bij zwangerschapsstriemen? Moeite van het proberen misschien wel eens waard!
Ik word een beetje moe van al die hypes.. het wordt echt overschat wat een verzorgingsproduct kan doen, de huid neemt maar een fractie op. Heb je trouwens een goede bron voor die argan vs marula vergelijking? Want heel eerlijk, zo’n lijstje kan iedereen wel maken.
Auteur
hi Carina,
ik heb niet alle bronnen vermeld die ik heb gebruikt, maar omdat je er zo specifiek om vraagt heb ik mijn bronnenlijst onderaan wat uitgebreid. Klik er gerust op en lees alles na, zou ik zeggen. Het vergelijkende lijstje heb ik zelf samengesteld en gebaseerd uit de data van deze artikelen.
Top, dankjewel 🙂
Wat een interessant en uitgebreid artikel. Ik ben echt erg benieuwd naar deze olie, ik ga in augustus naar Sephora dus zal op Drunk Elephant letten!
Ik heb er nog nooit van gehoord. Wel fijn deze uitgebreide uitleg
Ik kende wel het dronken olifanten verhaal van mijn vakantie in Zuid-Afrika maar de olie kende ik niet. Goed en uitgebreid verhaal!
Ik had hier nog nooit van gehoord, maar wat een fijn informatief artikel! Dat olifanten er dronken van kunnen worden, dan eten ze wel heel veel!
Liefs, Iris
Heel erg interessant om te lezen!
Alsjeblieft zeg. Wat Argan olie voor Marokko is, is marula olie voor Afrika? Waar denk je dat Marokko ligt? Afrika is geen land, Afrika is een continent bestaande uit meer dan vijftig verschillende landen, waaronder ook Marokko. Het is niet een pot nat op dat continent, net zo veel diversiteit als Europa of Azië. Spreek op zijn minst over sub- Saharan Afrika als je het over dit gebied hebt, alsjeblieft.
Wauw, wat een toon. Moet dat nou echt zo gezegd worden?
Dat ben ik met je eens Kyona. Opbouwende kritiek is wel fijn en dat kan inderdaad op een nettere toon!
Bedankt voor dit mooie artikel Serena!
Ik had nog nooit van marulafruit gehoord. Maar erg interessant, heb wel zin gekregen om het nu zelf uit te proberen!
Wat een gek filmpje ook zeg haha!
nee, ik had nog nooit van deze olie gehoord. Maar het klinkt wel fijn. O en ik wist ook niet dat olifanten dronken konden worden, haha.
Liefs. Jonne
Heel goed artikel! Interessant, had er wel al eens van gehoord, maar geen idee wat het precies was haha