Edelsteen van de maand oktober: Opaal

De maand oktober kent niet één, maar twee maandstenen: Opaal en Roze Toermalijn. Vandaag verteld mijn moeder jullie wat meer over de Opaal, en later deze maand komt de Roze Toermalijn aan bod. Oktober 2011 is een bijzondere maand: deze maand telt dit jaar 5 maandagen, 5 zaterdagen en 5 zondagen. Dit gebeurt maar eens in de 823 jaar!

Het woord opaal komt van het oude Indiaanse woord ‘upala’, wat edelsteen betekent. In het Sanskriet betekent opaal ‘kostbare steen’. Een opaal is een betoverend mooie steen, vooral de felgekleurde vonken die vanuit het binnenste van de steen schieten zijn schitterend mooi en het kleurenspel doet denken aan vuurwerk, dat openspat in de donkere nacht. Opaal is geen harde steen (6,5 tot 7 op de schaal van Mohs) en is eigenlijk een kwarts met heel veel water, soms wel oplopend tot 30%.
Soms kan er uit kwarts en water een gelachtige substantie ontstaan die na uitharden Opaal wordt genoemd. Een kwarts bestaat normaal gesproken uit kristallen, denk maar aan een stuk Amethist of Bergkristal. Een Opaal heeft echter geen kristallen, maar wel een heleboel piepkleine bolletjes. Als wit licht door de kleurloze Opaal heen schijnt kan het gebeuren dat op het grensvlak van de bolletjes en het water bepaalde golflengten gebroken worden en als pure spectrale kleuren gereflecteerd worden en naar buiten komen. Indien de bolletjes heel regelmatig gerangschikt zijn ontstaan er prachtige kleuren. Zodra de lichtval verandert veranderen ook de kleuren. Dit wordt ook wel ‘opaliseren’ genoemd. Opalen die dit kleurenspel laten zien worden ‘edelopalen’ genoemd. Een beetje technisch verhaal, maar hopelijk is het duidelijk. Opalen zijn echt een wondertje van de natuur.
bron
Australië staat bekend als dé vindplaats van Edelopaal, want bijna 95% van alle mooie opalen wordt in de droge en afgelegen woestijnen van dit land gevonden. De overige 5% worden gevonden in Mexico, in het Noorden van Brazilië, In Idaho en Nevada (USA) en sinds kort in Ethiopië en Mali (West- Afrika).
Coober Peddy is een woord afkomstig uit de taal van de Aboriginals. Het betekent ‘witte man in een hol’. Dit beschrijft overduidelijk de manier waarop opalen werden gedolven. Vele opaal zoekers maakten een huis in diepe holen of grotten in de grond, ter bescherming tegen de brandende hitte van de zon overdag en tegen de ijzige kou van de wind in de nacht. Het enige gereedschap waar ze mee werkten was een pikhouweel en een schep. Emmers vol aarde trokken ze met de hand omhoog uit gaten van 5 tot 40 meter diep, hopende dat het Opaal gesteenten zou bevatten.
Tegenwoordig is het delven van Opaal nog steeds geen makkelijk werk, hoewel de technische hulpmiddelen ietsje beter zijn. Nog steeds hopen vele mannen en vrouwen op de vondst van hun leven en komen ze van heinde en verre naar de hete en stoffige woestijnen en achterlanden van Australië.
Opaal wordt eigenlijk alleen gevonden in de vorm van platte plaatjes, of in dunne laagjes. Deze laagjes worden tegenwoordig bevestigd op een plaatje onyx, obsidian of zwart glas. Dit noemt men doublets. Triplets zijn doublets met een laagje bergkristal, plastic, hard glas of kristalglas ter bescherming van het laagje Opaal. Omdat Opaal geen harde steen is, is dit de beste manier van het verwerken van deze edelsteen in bijvoorbeeld een sieraad.
Opaal bevat veel water en sieraden met deze steen kan je dus beter niet in de zon laten liggen, de steen kan hierdoor uitdrogen en ook zeep, make-up en parfum kunnen de steen aantasten. Dofheid en zelfs kleine barstjes kunnen daar het gevolg van zijn. Opalen worden wel erg graag en vaak op de huid gedragen, op deze manier haalt de steen de nodige vochtigheid uit de lucht en uit de huid.
Er bestaan veel verhalen en legenden rondom de Opaal. De legenden verhalen terug naar naar de eeuwenoude droomtijden van de Aboriginals. In deze legende wordt verteld over het ontstaan van Opaal. Hij kwam naar de aarde op een regenboog om de boodschap van vrede te brengen aan alle mensen. Precies op de plek waar zijn voet de aarde raakte, kwamen de stenen tot leven en schitterden ze in alle kleuren van de regenboog. Dat was het moment van de geboorte van Opaal.
Al eeuwenlang wordt in de helende krachten van Opaal geloofd. Opaal is een emotie steen, die de stemmingen van de mens reflecteert. Vuur en water, de sprankelende deeltjes in Boulder Opaal, de levendige flashes van Black Opaal en de zachte glans van witte Melk Opaal. De opvallende contrasten zijn karakteristiek voor de kleurige wereld van deze fascinerende edelsteen. Misschien hangt het van onze dagelijkse stemming af aan welke Opaal we de voorkeur geven. Opalen zijn als menselijke stemmingen, steeds veranderlijk, nooit hetzelfde.
Opaal zou in staat zijn depressies op te lossen en de drager helpen ware en echte liefde te vinden. Het moedigt aan tot vrijheid en onafhankelijkheid, stimuleert originaliteit en creativiteit. Opalen zouden de positieve karaktereigenschappen kunnen verbeteren van mensen geboren onder het sterrenbeeld Kreeft. Zwarte Opalen worden aanbevolen voor de Schorpioenen onder ons en als geluksteen voor de Stier wordt Boulder Opaal aanbevolen. Het dragen van een Opaal brengt loyaliteit, trouw en spontaniteit.
Op mij hebben de boulder Opalen een flinke aantrekkingskracht, voor het contrast tussen de bruine moedersteen en de onverwacht opflitsende adertjes Opaal in felle kleurtjes vind ik fascinerend.
Boulder Opaal – een steen met Opaal aders
Daarnaast heb ik een ring geërfd met een grote ovale donkere/zwarte Opaal triplet. Deze draag ik weinig, maar dankzij dit artikel zal ik de ring vandaag weer eens tevoorschijn halen en vaker gaan dragen. Voordat de maand Oktober ten einde loopt, zal ik nog een stukje over Roze Toermalijn schrijven. Ik hoop dat jullie het leuk en interessant vonden om wat meer over de steen Opaal te lezen.
Liefs,
Rita Verbon – de moeder van Serena

Bezoek mijn webshop: Pearlmania.nl

Bezoek mijn blog: Pearl and Swirl

Volg:

5 Reacties

  1. niki
    20 november 2014 / donderdag, 20 november 2014

    ik vindt het brachtig ♥♥

  2. ta
    19 juli 2012 / donderdag, 19 juli 2012

    Ik vond het zeer interessant. Ik ben al heel lang geïnteresseerd in edelstenen.

  3. Mara
    1 april 2012 / zondag, 1 april 2012

    I love opaal…door het kleureneffect

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *