Hoe wordt argan olie gemaakt?

Vorige week was ik in Marrakech, een prachtige stad in Marokko. Nooit eerder ben ik in Marokko geweest, dus het was voor mij een hele ervaring. Het leukste van de trip vond ik het bezoek aan de vrouwencoöperatie Tahennaoute. Dit bedrijfje is opgezet door en voor vrouwen en zij produceren 100% biologische argan olie. Het produceren van argan olie is een echte ‘vrouwenklus’ en wordt daarom alleen door vrouwen gedaan. Maar hoe wordt argan olie gemaakt? In dit artikel laat ik het jullie zien.

argan oil production_01Je hebt vast wel eens van argan olie gehoord. Deze olie wordt alleen in Marokko geproduceerd, dus noemt men het ook wel ‘Moroccon Oil’ of het ‘Goud van Marokko’. De laatste tijd is deze olie heel erg trendy en wordt het steeds meer gebruikt in diverse beautyproducten.

Argan olie bevat een grote hoeveelheid vitamine E, vergeleken met olijfolie zelfs twee keer zo veel. Vitamine E is een anti-oxidant en zorgt onder andere voor stimulatie van celgroei (snellere vervaging van littekens), verbeterde elasticiteit en een zachtere huid. Daarnaast reguleert argan olie je talgproductie; bij een vette huid verminderd het je talgaanmaak zodat je minder zal glimmen. Argan olie vermindert een geïrriteerde en ontstoken (acne) huid en mensen met eczeem en psoriasis schijnen veel baat te hebben bij deze olie. Verder staat argan olie bekend om de goede werking bij nagels en haren.

argan boomArgan olie begint bij de Argan boom (Argania spinosa). Deze bomen groeien alleen in een bepaald gedeelte van Marokko, namelijk in het zuidwesten. Ze groeien ook in Zuid-Amerika, maar dan zonder vruchten. In de Marokkaanse argan bomen groeien wel argan vruchten. Geiten zijn dól op deze vruchten en klimmen de bomen in om ze op te eten. De coöperaties schermen daarom hun bomen af om te voorkomen dat de geiten van hun argan vruchten snoepen.

De stam en de takken van een argan boom zijn stekelig en daarom is het onmogelijk om de argan vruchten eruit te schudden of de boom in te klimmen om ze te plukken. De enige optie is daarom wachten tot de vruchten uit de bomen vallen zodat ze geoogst kunnen worden. De oogstperiode is van juni tot september. De Berbervrouwen vertrekken met grote manden richting de bomen en rapen de vruchten op.

argan fruitDe argan vruchten worden terug naar het dorp of de coöperatie gebracht waar men eerst de groene schil verwijderd. Dit gebruikt men als voer voor hun dieren. De argan noot wordt uit de vrucht gehaald en dan begint het echte werk pas!

argan oil production_02 argan oil production_03Deze argan noten hebben een harde schil, dus om bij de noot te komen moeten de vrouwen ze eerst openen door er met stenen op te slaan.

argan oil production_05De stukgeslagen argan schillen worden gebruikt om mee te stoken. Op deze manier wordt alles gerecycled, niets gaat verloren!
argan oil production_04De argan noot is glad en lichtbruin en doet me een beetje denken aan een eikeltje. De vrouwen verzamelen de argan noten in manden, voor de volgende fase.

argan oil production_07De argan noot wordt geopend door er wederom met stenen op te slaan.

argan pittenDe inhoud bevat argan pitten en hier wordt de olie uiteindelijk uit geperst. Argan pitten doen me een beetje denken aan amandelen, maar dan zijn ze wat platter.

argan pittenDe pitten bedoeld voor argan olie om mee te komen worden geroosterd. Door te roosteren worden de pitten niet alleen bruiner, ze krijgen ook die heerlijke nootachtige geur. Pitten bedoeld voor cosmetische argan olie worden niet geroosterd. Op deze manier behouden ze meer vitamine E en ruiken ze niet zo sterk.

argan oil production_10argan oil production_12 argan oil production_11De argan pitten worden (geroosterd of ongeroosterd) met de hand gemalen in een speciale stenen handmolen. Hier zit ik achter zo’n molen. De hendel moet je ronddraaien en aan de voorkant komt er een soort gemalen notenpasta uit druppelen. Het is vergelijkbaar met pindakaas, maar dan veel vloeibaarder.

argan oil production_13Uit de gemalen argannotenpasta moet men de olie verkrijgen, en dat gebeurt door er water aan toe te voegen en dan heel stevig te kneden. Dit handmatige persen is erg intensief en daarom wordt er steeds vaker een mechanische persmachine ingezet. Bij de coöperatie waar wij waren deden ze echter nog alles met de hand.

Door hard te kneden wordt de pasta gescheiden in deegbollen en pure arganolie. De olie wordt opgevangen, gezeefd en in flessen gestopt. Argan olie is een ‘koudgeperste’ olie omdat er tijdens het maken van de olie geen hitte (vuur) aan te pas is gekomen.

De deegbollen zijn eigenlijk restproducten, maar ook deze worden verkocht! Ik heb ze op de souq zien liggen. Ik vroeg aan de verkoper wat je er mee kon. Thuis moet je ze drogen, vermalen tot een poeder en mengen met water. Het smeerseltje wordt aangebracht in je haar als verzorgend haarmasker.

argan oil production_14Na afloop van de rondleiding was er de mogelijkheid om producten gemaakt met hun 100% biologische argan olie te kopen, en daar heb ik gretig gebruik van gemaakt! Argan olie wordt alleen in Marokko gemaakt en alles gebeurt met de hand, het proces is vrij arbeidsintensief. Argan olie is daarom een relatief kostbare olie in vergelijking met andere oliën. In Marokko zelf is het echter vele malen goedkoper dan wanneer je het hier in Nederland zou kopen. Omgerekend betaalde ik €8 voor een flesje van 60ml pure argan olie van hoge cosmetische en biologische kwaliteit.

In de souk kun je hoogstwaarschijnlijk nog veel goedkoper aan argan producten komen, maar daar weet je niet wat de kwaliteit is. Vaak wordt het gemengd met olijfolie of een andere goedkopere olie om meer winst te kunnen maken. Plus dat ik het wel een fijn idee vond om de vrouwencoöperatie direct te steunen. De vrouwen die hier werken zijn in de meeste gevallen gescheiden of weduwe en hebben daarom een laag aanzien in de Marokkaanse maatschappij. Op deze manier verdienen ze hun eigen geld en kunnen ze voor zichzelf en hun kinderen zorgen.

argan oil production_15Mocht je een keer in Marrakech zijn dan kan ik jullie zeker aanraden om een argan olie coöperatie te bezoeken. Tahennaoute ligt zo’n half uurtje rijden vanuit Marrakech en de gastvrouw spreekt zowel Arabisch, Frans en Engels. Rijd je een uurtje door richting het zuiden, dan kom je terecht in het prachtige Atlas gebergte, ook zeer de moeite waard.

Ik hoop dat jullie het interessant vonden om te zien hoe argan olie wordt gemaakt!

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

63 Reacties

  1. Wilma
    26 juli 2015 / zondag, 26 juli 2015

    Een heel mooi artikel. Ik ga binnenkort een trekking in de hoge Atlas maken en was voornemens in Marrakech Argan olie te kopen. Inmiddels ben ik er achter dat dat daar nep is. We eindigen in Imlil en nu zie ik op de kaart dat we door Tahnaout komen naar Marrakech. Dus dat wordt nu zeker een stop.

  2. Deza
    5 augustus 2014 / dinsdag, 5 augustus 2014

    Uk heb ze gezien op tv laats bij opgelicht kijk mensen zal ik zeggen hij zijn puur egt in de souk alles namaak overal proberen ze geld uit te slaan beters daar heen daar zit goed goed verslag hoop dater nog iemand die kant op gaat heb u er ceel kast van sria op me benen en schilvers op me voeten zal best z’n flesje willen aan schaffen ppphhaaa dus serana als je ooit binnen kort nog een x ga of iemand zal ik heel heel heel graag z’n flesje over nemen egt

  3. muriel
    30 juli 2014 / woensdag, 30 juli 2014

    En weet je ook waar deze dames vandaan komen ?….
    misschien toch ook wel vermelden waard.

  4. 16 november 2013 / zaterdag, 16 november 2013

    Wat interessant zeg! Mooie foto’s ook. 🙂

  5. E
    13 november 2013 / woensdag, 13 november 2013

    Ahh dit was laatst ook bij het programma Atlas en vorig jaar bij een vakantie-oplicht programma! Ik hoor van Marokkaanse vriendinnen ook dat, wanneer zij naar zo’n fabriek gaan het zelfs nog goedkoper is. En inderdaad, ze bakken er zelfs hun eitjes in!

  6. Syl
    13 november 2013 / woensdag, 13 november 2013

    Ik kan nog steeds moeilijk wennen aan de geur van argan olie, maar voor mijn haar is het echt wel een oppepper

  7. Anikki
    13 november 2013 / woensdag, 13 november 2013

    Super leuk artikel! Serena, Waar ga je zelf de gekochte argan olie uit Marokko voor gebruiken??

    • Serena
      Auteur
      14 november 2013 / donderdag, 14 november 2013

      Voor mijn lichaam en haarpuntjes!

  8. 13 november 2013 / woensdag, 13 november 2013

    Wat een leuk en interessant artikel!
    Ik ben zo fan van argan olie, erg leuk om te zien hoe het gemaakt word.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *