Stroop Susu ijs met kokos

“Snappen jullie nou waarom er nog geen stroop susu ijs bestaat?” vroeg mijn vriendin Caroline via Whatsapp. En nee, daar begreep ik dus helemaal niets van, want stroop susu is heerlijk! Je vind het in de toko en bij de meeste supermarkten als rozensiroop. In plaats van mengen met water (kan ook, maar vinden wij minder lekker), meng je het met ijskoude melk zodat er een prachtig roze drankje ontstaat. Paar ijsblokjes erbij, love it!

Stroop Susu is ook heerlijk in combinatie met schaafijs, zoals Es Shanghai of Es kelapa muda. Kan je op de Pasar Malam halen, zo lekker! Een waar begrip onder de Indische mensen, maar uiteraard ook alom bekend onder niet-indo's.

Afgelopen woensdag was ik bij Caroline en we besloten om dan maar ons eigen stroop susu ijs te maken. Het recept komt van de site van mijn zusjes, Kittehscupcakes.nl.

stroop susu ijs_01Wat heb je nodig?

  • 3 eieren
  • 15 afgestreken eetlepels basterdsuiker
  • 2 eetlepels heet (gekookt) water
  • 475 ml gekoelde slagroom
  • stroop susu
  • geraspte kokos
  • kokosmelk (niet op foto)
  • 3 kommen
  • mixer
  • cakevorm

stroop susu ijs_03 Meng in een kom het eiwit van 3 eieren (het eigeel doe je in een aparte kom) met 5 eetlepels basterdsuiker.

stroop susu ijs_ Mix het mengsel net zo lang tot het sporen achterlaat en het zo stijf is geworden dat je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat je mengsel eruit valt.

stroop susu ijs_07Prachtig, opgeklopt eiwit bevat een mooi parelmoeren glansje.

stroop susu ijs_02 Meng in een andere kom het eigeel van 3 eieren met 5 lepels basterdsuiker en 2 eetlepels heet water.

stroop susu ijs 2 Klop dit met de mixer tot een stevig, lichtgeel geheel. Het moet lobbig en dikkig zijn, niet stijf.

stroop susu ijs_04 In de laatste kom meng je de slagroom met de resterende 5 eetlepels basterdsuiker.

stroop susu ijs_10 Klopt dit stevig (niet superstijf) zodat er zachte piekjes ontstaan.

stroop susu ijs_11 Meng nu alle mengels bij elkaar in de grootste kom en schep dit om met de vouwtechniek. Dus niet keihard zitten roeren, maar luchtig omscheppen in steeds dezelfde richting, zodat het mengsel licht en luchtig blijft.

stroop susu ijs_12 Hierna voeg je 5 eetlepels kokosmelk en 3 scheppen kokosrasp toe voor een subtiele kokossmaak. Vouw alles door het mengsel heen.

stroop susu ijs 3 Het hoeft niet per se, maar Caroline en ik wilden het ijs in twee kleuren maken. Schep de helft van het mengsel over in een andere kom en voeg hier 2 eetlepels stroop susu aan toe. De maatlepel op de foto is exact een eetlepel en kun je voor €2,50 bij Xenos kopen. Erg handig!

stroop susu ijs_16 Nadat de stroop susu met het ijsmengsel is gemengd ontstaat er een lief zachtroze kleurtje. Pretty! ^^

stroop susu ijs 4Neem je cakevorm en leg hier bakpapier in, zodat je ijs achteraf gemakkelijk uit de vorm te krijgen is. Vul de vorm met je ijsmengsels en voor een mooie swirl zwier je er nog even met een stokje doorheen (wij gebruikten en houten eetstokje). Hierna pop je de vorm minstens 4 tot 5 uur in de vriezer.

Daarna kun je het ijs in plakken snijden en opdienen. Je kunt er trouwens ook gewoon bolletjes van scheppen! Het ijs is er romig genoeg voor. Beetje geraspte kokos eroverheen, of wat gecondenseerde melk, en voila! Een heerlijk Indisch toetje, Stroop Susu ijs met kokos. Smullen!

stroop susu ijs_2 stroop susu ijs_1Lui? Geen tijd? Sinds kort heeft Van Gilse iets nieuws, namelijk Tover-Ijs. Caroline spotte dit net in de supermarkt. Aan dit poeder hoef je alleen melk en andere lekkere dingetjes naar keuze toe te voegen, 8 uur invriezen en voila, ijs. Kun je ook gebruiken natuurlijk, en dan alleen de stroop susu en kokos toevoegen. De prijs is €1,99 (200g).

Tover-ijsBenieuwd naar meer Indische recepten? Neem dan even een kijkje op de blog van de man van Caroline, kokkieslomo.nl. Er komen nog veel meer recepten aan die hij op stapel heeft liggen en momenteel is hij druk aan het experimenteren in de keuken voor de ontwikkeling van een nieuw Indisch borrelhapje. Als je van (Indisch) koken houdt dan kan ik je zijn blog echt aanraden. Zeker kijken dus op Kokkie Slomo!

Until next time,

Serena & Caroline

zp8497586rq

Volg:

87 Reacties

  1. Malou
    15 augustus 2013 / donderdag, 15 augustus 2013

    Hmm dat ziet er heerlijk uit <3

  2. Sanne
    12 augustus 2013 / maandag, 12 augustus 2013

    Oef dit lijkt me nou een ontzettend lekker recept! Ken stroop susu nog niet (als echte tweede graads indo) maar daar komt verandering in!

  3. Yasmine
    6 augustus 2013 / dinsdag, 6 augustus 2013

    Hmmm dat ziet er lekker uit!! Ik heb dat tover ijs idd een tydje geleden zien liggen!

  4. 4 augustus 2013 / zondag, 4 augustus 2013

    Oh wat fijn! Dit lijkt me heerlijk! Ik ben zelf Indisch, dus ik kan geen genoeg krijgen van al die lekkere Indische hapjes :D. Thanks ook voor de tip voor de site van Kokkie Slomo!

  5. 4 augustus 2013 / zondag, 4 augustus 2013

    ziet er heerlijk uit !

  6. 4 augustus 2013 / zondag, 4 augustus 2013

    Wat lijkt me dit leuk om eens te maken en te proberen.
    lekker! 😀

  7. 4 augustus 2013 / zondag, 4 augustus 2013

    This looks so delicious and I think this is actually delicious!
    I’ll try it for sure 🙂

  8. simone
    4 augustus 2013 / zondag, 4 augustus 2013

    Leuk artikel! Kan je meer dingen over Indonesië of Indonesische recepten schrijven?

  9. renoeka
    4 augustus 2013 / zondag, 4 augustus 2013

    Lekkeurrr. Wij drinken dat ook altijd. Dawet heet het. Gemaakt van susuroos melk en kokosmelk en stukjes kokosvlees. Sommige doen er ipv kokosvlees ook tapiocaballetjes in of sliertjes van maïzena.

  10. 4 augustus 2013 / zondag, 4 augustus 2013

    Dit ziet er zoooooo lekker uit! En het lijkt me ook heel lekker!

  11. 4 augustus 2013 / zondag, 4 augustus 2013

    Ik wist niet dat je ijs kon maken zonder ijsmachine, wat leuk!

  12. Samantha
    4 augustus 2013 / zondag, 4 augustus 2013

    Hoi ik had toverijs geprobeerd van van Gilse en ik zal even een belangrijke tip geven VOEG SUIKER TOE!! Anders smaakt het naar nikss!!

    xoxox

  13. 4 augustus 2013 / zondag, 4 augustus 2013

    Lekker recept! De italiaanse ijssalon hier heeft trouwens af en toe rozenijs! http://luigiijssalon.nl/

  14. 4 augustus 2013 / zondag, 4 augustus 2013

    Ziet er heerlijk uit!

  15. Samantha
    4 augustus 2013 / zondag, 4 augustus 2013

    Yummy! Alleen rozen siroop en stroop susu zijn wel 2 verschillende dingen ..
    Ziet er lekker uit! Ik doe altijd kokos en nanka in mn stroop susu.

  16. Thalia
    4 augustus 2013 / zondag, 4 augustus 2013

    Ooh, dit ziet er echt goed uit! Ik had gisteren nog tegen mijn moeder gezegd dat ik zin had in Es Shanghai om wat af te koelen, en nu zie ik het ineens vermeld in je blogpost, haha!

  17. maura
    4 augustus 2013 / zondag, 4 augustus 2013

    De lepel is precies de grootte van een lepel? wat handig! 😉

  18. Fonghwa
    3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Is dit nou hetzelfde als wat ze in Singapore ook hebben? Daar kan je het op iedere hoek van de straat kopen en serveren ze het met zacht brood! Superlekker! Maar dit ziet er ook gezellig uit ^_^

    • Serena
      Auteur
      3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

      met brood?? Heb ik daar niet gezien! Heb daar wel veel Tjendol gezien en schaafijs met vruchten enzo.

  19. 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Ik heb er nog nooit van gehoord eigenlijk, maar lijkt me lekker om een keertje te maken!

  20. 3 augustus 2013 / zaterdag, 3 augustus 2013

    Dit ziet er lekker uit!