Foundation is één van de meest gebruikte cosmeticaproducten. Bijna iedereen heeft het wel in huis. Het mooiste en meest natuurlijke resultaat krijg je wanneer je foundation een perfecte match is met je huidskleur, maar eeuwen geleden – en vandaag de dag nog steeds in bepaalde delen van de wereld – was dat juist níet de bedoeling. Het leek me leuk om jullie wat meer te vertellen over de geschiedenis van foundation. Wanneer is het ‘uitgevonden’? En door wie?
De oude Egyptenaren
De allereerste tekenen van het gebruik van make-up zijn gevonden bij de oude Egyptenaren. We hebben het hier over duizenden jaren (5000 tot 10,000 jaar) voor Christus. Zowel de mannen als de vrouwen gebruikten make-up. Men gebruikte destijds een okergeel poeder dat werd vermengd met wat water tot een gele vloeistof. Met een linnen doek werd dit vervolgens aangebracht op het gezicht, hals en armen. Dit deden ze om de huid lichter te maken, maar ook omdat de gele tint op dat moment in de mode was. Ook mannen gebruikten deze gele foundation, maar soms kozen ze juist voor een donkere foundation met een oranje ondertoon.
Ik verbaas me echt dat make-up en beauty al zo lang een belangrijke rol speelt in het leven van de mens. Wisten jullie dat de oude Egyptenaren destijds al de krultang hadden uitgevonden? Ook al zag zo’n ding er wel wat horror-achtig uit…
In dezelfde tijd van de oude Egyptenaren werd er elders op de wereld ook niet moeilijk gedaan over make-up. De Babyloniers gebruikten een mengsel van witte lood om het gezicht mee in te smeren. Ook in India maakte men het gezicht lichter met lood.
Grieken en Romeinen
De oude Grieken en Romeinen stonden ook bekend om hun uitgebreide kennis over make-up. Destijds was het vooral in de mode om de wangen en lippen te kleuren met een bronze/rode kleur. De wenkbrauwen zag men het liefst als een unibrow (dat was destijds écht aantrekkelijk) en de haren werden geblondeerd door ze in te smeren met een speciaal smeerseltje om vervolgens uren in de zon te vertoeven. Ook in deze tijd hield men van een lichter gezicht, dus werd het ingesmeerd met witte lood. Vooral de vrouwen deden dit elke dag en al op jonge leeftijd, waardoor het regelmatig voorkwam dat ze al vroegtijdig stierven aan loodvergiftiging.
Een lichte, witte huid bleef ook eeuwen daarna nog in de mode. Het betekende dat je van rijke komaf was, want alleen vrouwen van rijke komaf hoefden niet buiten in de zon te werken en konden dus nooit een bruinere teint krijgen. In de Middeleeuwen en tijdens de Renaissance werd er daarom ook nog steeds witte lood gebruikt om het gezicht mee op te lichten. Het was tevens een handige manier om rimpels en oneffenheden te verbergen. Hoe ouder je werd, des te meer make-up werd er gebruikt.
Natural Beauty
Pas aan het begin van de negentiende eeuw (1806) leek de natuurlijke look in de mode te komen. Voor die tijd mocht het best gezien worden dat je make-up droeg. Witte gezichten met ronde, rode rondjes als blush. Die tijd was voorbij. Vrouwen stopten niet met het gebruik van make-up, maar het mocht gewoon niet meer zo opvallen. Alles draaide om subtiliteit. Sterker nog, het dragen van make-up werd in die tijd gezien als taboe, dus deden vrouwen het stiekem. Zelf hun mannen wisten van niets.
De naturel trend zette zich voort, maar na verloop van tijd begon men het weer te accepteren dat er make-up werd gebruikt. Vrouwen hoefden het niet meer stiekem te doen, maar nog steeds werd het niet gewaardeerd als men te veel blush of te donkere lippen zou dragen.
Vloeibare foundation
Aan het begin van de twintigste eeuw (1910) werd er bijvoorbeeld geadverteerd met een Grecian Face Enamel. Dit was een foundation verkrijgbaar in twee kleuren: een stralende huidskleurige teint of een lichtroze ivoorkleur. Dit product werd aangeboden door Elizabeth Hubbard, een vrouw waarmee de bekende Elizabeth Arden had samengewerkt voordat ze haar eigen imperium begon op te bouwen.
In 1912 werd er in de Vogue geschreven over een nieuw soort vloeibaar gezichtspoeder, verkrijgbaar in de kleuren natural, flesh en brunette. En in 1914 kwam Max Factor met ‘pancake makeup’.
Trouwens, ook Max Factor was de eerste die concealer op de markt bracht. ‘Erace’ heette het product dat in 1938 werd geïntroduceerd.
Vanaf het begin van de twintigste eeuw kwamen er dus al producten op de markt die de huid egaal moest maken, maar dan in een kleur die matcht met de eigen huidskleur. In het begin was alles natuurlijk nog heel beperkt en waren er slechts 1 tot 3 kleuren beschikbaar. Destijds werd de meeste cosmetica trouwens verkocht via de Vogue. Je moest je make-up dus via een magazine bestellen en dan maar hopen dat het product zou bevallen!
Vanaf 1910 tot nu – dus zo’n 100 jaar later – heeft de cosmeticaindustrie erg veel ontwikkelingen doorgemaakt. Ik zou me nu niet kunnen voorstellen dat er slechts 3 kleuren foundation beschikbaar zouden zijn. Gelukkig zijn er inmiddels tientallen merken op de markt, met elk weer zoveel soorten foundation en elke soort weer met zoveel verschillende kleuren, ondertonen en finishes. Er is voor elke huid wat wils.
Conclusie
Foundation is al eeuwenoud, alleen het doel van het gebruik is in de loop der jaren veranderd. Vroeger werd het voornamelijk gebruikt om de huid lichter en witter te maken, en later – tijdens de Middeleeuwen en Renaissance vooral – om rimpels en littekens (van de pokken) te verbergen. Pas vanaf de negentiende eeuw werd het mode om er naturel uit te zien waardoor er dus later, in de twintigste eeuw, natuurlijke foundation op de markt kwam.
Ik ben in elk geval blij dat er vandaag de dag zo veel keuze is uit verschillende soorten foundations. Momenteel is de minerale losse poeder foundation van Bare Minerals mijn favoriet. De kleuren Light en Golden Medium hebben een gele ondertoon en matchen met mijn huidskleur en deze foundation geeft mijn huid een mooie glow.
Wat is jullie favoriete foundation van dit moment?
Until next time,
Serena Verbon
bron: Fashions in Makeup from ancient to modern times door Richard Corson.
Handige info voor me werkstuk voor visagiste, bedankt !
ik gebruik persoonlijk geen Foundation want ik vind mezelf er nog wat te jong voor (14) tegenwoordig worden veel meisjes al “hoer” enzo gezien als ze foundation dragen… Slaat echt helemaal nergens op vind ik, een meisje uit me klas (draagt misschien iets teveel makeup maar is wel aardig 😉 ) die werd best wel erg “gepest” omdat ze foundation ophad.. het paste ook niet zo goed bij haar huidskleur (ze had veelste donkere) en nu is ze erg onzeker geworden enzo, dat is wel zielig voor haar.. maarja..
ps. leuk artikel 😉
Dikke kus Romy -xx-
interesting 🙂 Dat ze dat al in het oude Egypte gebruikten joh!
Die laatste foto is wel echt eng ik weet niet hoezo haha, het lijken een beetje aliens hoe ze kijken en met zo een dunne nek:p
Die witte lood maakte ook gaten en wonden in de huid en dat moest natuurlijk ook verborgen worden dus als je eenmaal begonnen was met smeren kon je niet meer ophouden en werd de laag steeds dikker. Las ik in quest laatst
De Egyptenaren hebben een groot deel van onze beauty en cosmeticaproducten ondervonden. Erg interessant hoe ze dingen maakten en gebruikten. Verder is te een leuk artikel !
Klein vraagje;
Zou je misschien een filmpje/artikel kunnen maken over zelfverzekerd zijn zonder makeup ?
Groetjes.
Foundation vinden voor mijn mega-lichte huid is echt een probleem.
Op dit moment gebruik ik de L’oreal True Match (c1) gemixt met de allerlichtste kleur van de Catrice Photofinish foundation. Ik ben altijd op zoek naar betere maar op dit moment vind ik dit fijn, dekkend en passend bij mijn huidskleur
Alleen moet er nog veel gebeuren voor meiden met een donker kleurtje helaas…..
heel interessant artikel! ook al heb ik geen foundation in huis, enkel een BB cream 🙂
Mijn favoriet is ook Bare Minerals medium, andere foundations zie je zitten, deze niet. Bovendien heb ik het idee, dat mijn huid blijft ademen en niet afgesloten wordt door een pancake laagje.
Super interessant artikel! Ik vind het wel heel grappig dat die foundation/ poeder van Max Factor ‘Pan-cake’ heette. Dat heeft in deze tijd toch een beetje een negatieve connotatie!
Zó interessant!
Iemand een goede foundation voor een lichte huid met (vrij veel) sproetjes ? Leuk artikel trouwens!
Leuk artikel om te lezen! xx
heel interessant! ik gebruik nu de dream fresh bb cream van maybelline 🙂
Leuk artikel! Ik gebruik de BB cream van Rimmel!
Momenteel is de foundation van Bourjois healthy mix mijn favoriet.
leuk om te lezen 🙂
Heel interessant artikel, leuk dit, moet je vaker doen!
Dus, ze gebruikten wit in de hogere klasse, want dan konden ze aantonen dat ze rijk waren en niet in de zon hoefden te werken, maar tegelijkertijd wilden ze lichter haar en gingen ze buiten in de zon zitten? … of haal ik nu twee periodes door elkaar?
Auteur
Nee, ook in die tijd wilden men een lichte huid, maar misschien dat ze dan hun gezicht afdekten? Ik heb het niet terug kunnen vinden. Wel dat ze hun lokken uitspreidden over een steen. Dus stel je voor, uren achter elkaar in de zon zitten, tegen een steen aan, alleen voor blonde haren!
Misschien gingen ze wel met het gezicht omlaag liggen 😉
Humm, nee bedankt, dan gebruik ik toch liever wat waterperoxide 😉 Alhoewel, ik me ook nog wel wat herinner over het gebruiken van citroensap en dan in de zon gaan zitten (van oooooooit, toen ik nog een tiener was 😉 )
Interessant! Ik wist niet dat foundation al zó oud was!
Super leuk artikel weer. Heel leerzaam ook. 🙂
Mijn favoriete foundation op dit moment is ; Revlon Photoready!
Die gebruik ik nu al een hele poos, en tot nu toe is dat de beste voor mij. 🙂
Ook vind de Maxfactor xperience een super fijne foundation! 🙂
Interessant om te lezen!
Wat een goed artikel! Zelf gebruik ik zelden foundation, het voelt voor mij als een enorm masker. Niet fijn, ik houd van puur natuur (:
leuk geschreven!! interessant om te lezen 🙂
Superinteressant!! Xx
Erg interessant!
Leuk artikel, dit onderscheid jou echt van de andere blogs!
Wat een leuk informatief artikel!
Ik gebruik zelf geen foundation maar ik vind het wel altijd leuk om de geschiedenis van dingen te lezen. Erg leuk artikel !
Super leuk artikel om te lezen!! Hopelijk zal je dat wat vaker doen 🙂
Foundations van sephora vind ik altijd wek fijn
Leuk om te lezen!