Alles over zonneproducten

Het zonnetje houdt zich voorlopig nog lekker schuil achter de wolken, maar over een tijdje kunnen we er echt niet meer onderuit: het wordt zomer. De laatste jaren zijn zonneproducten steeds belangrijker geworden lijkt het wel, van alle kanten wordt er op gehamerd dat smeren met SPF (Sun Protection Factor) een absolute must is. I couldn’t agree more.

Toch is er nog veel onduidelijkheid over zonneproducten. Breng je eerst je dagcreme aan en dan zonnebrand, of andersom? Heeft het zin om een dagcreme of foundation met SPF te dragen? Wat is UVA en UVB? Lees verder voor de antwoorden op deze vragen en meer interessante informatie over zonneproducten.


Less = more? Wrong!
Een fout die vaak wordt gemaakt met zonneproducten is dat men te weinig aanbrengt en plekjes overslaat. Nu hoef je uiteraard geen hele fles leeg te kieperen over je lichaam, maar per persoon wordt aangeraden om minstens 30 ml zonnebrand over je gehele lichaam te verdelen om alles voldoende te kunnen bedekken. Breng je minder aan dan geeft het je niet de juiste bescherming tegen de schadelijke UV-stralen. Een vuistregel is dat als je de helft aanbrengt van de aanbevolen hoeveelheid (in dit geval dus 15 ml) je slechts de bescherming krijgt van de wortel aan SPF. Ja, nu gaan we wiskundig worden. Eenvoudig uitgelegd: als je 15 ml SPF 30 aanbrengt wordt je lichaam slechts met √30 = SPF 5 (om precies te zijn SPF 5,48) beschermd. Dat scheelt dus echt enorm! Zorg daarom altijd dat je voldoende zonnebrand over je lichaam verdeeld.

Ook is het belangrijk om regelmatig opnieuw zonnebrand aan te brengen. Sterker nog, er wordt aangeraden om dit elke 2 uur te doen en sowieso na zwemmen, zweten en afdrogen. De zon breekt namelijk de werkzame stoffen af die de zonnestralen tegenhouden en daarom is het nodig om je lichaam regelmatig opnieuw in te smeren.

Even nadenken. In een fles zonnebrand zit gemiddeld zo’n 200 ml. Stel je gaat een week op zonvakantie en ligt per dag zo’n 4 uur op het strand of aan de rand van het zwembad. Dan moet je per dag 2 x 30 ml = 60 ml zonnebrand gebruiken. Je bent er een week, dus ben je 60 x 7 = 420 ml zonnebrand kwijt. Dat zijn net iets meer dan 2 flessen per persoon per week. Hoe vaak is het voorgekomen dat je met zijn tweeën op vakantie gaat en een halve fles zonnebrand overhoudt? Conclusie: je hebt jezelf niet voldoende ingesmeerd. Als je het doet, moet je het wel goed doen. Daarom: smeren! Beter te veel dan te weinig.

that’s the spirit! 

That’s SO 2011!
Gebruik geen zonneproducten van vorig jaar. Na een jaar beginnen zonneproducten hun beschermene effect te verliezen en na 3 jaar zijn ze compleet nutteloos. Het beste is dus om elk jaar een nieuwe fles (of eerder gezegd flessen) aan te schaffen. En nu jullie weten dat je het zo vaak opnieuw moet gebruiken en minimaal 30 ml per keer moet smeren raakt deze fles echt wel op hoor, don’t you worry!

Ontdek je plekjes
Plekjes zoals oren, de achterkant van je knieen, je voeten en zelfs oogleden worden vaak overgeslagen, maar ook daar kan je verbranden. Denk ook aan je lippen, de zon kan ze behoorlijk uitdrogen. Gelukkig bestaan er inmiddels genoeg lipbalms, lipsticks en zelfs lipglossen met SPF waarmee je je lippen kunt voorzien van een mooi kleurtje en tegelijkertijd beschermd tegen UV-straling.


Optelsommetje

Wat ook veel mensen denken is dat je SPF bij elkaar op kunt tellen. Bijvoorbeeld; ik gebruik een serum met SPF 10, een dagcreme met SPF 15 en daaroverheen een zonneproduct met SPF 15. Bij elkaar breng ik dus SPF 40 aan op mijn gezicht, whoohoo! Goed bezig! Mag ik je dan even uit de droom helpen, want zo werkt het helaas niet met SPF. Je kan het namelijk niet bij elkaar optellen! Je beschermd je huid met de hoogste SPF die je aanbrengt, in dit geval is dat dus SPF 15.

Maar goed, heeft het überhaupt wel zin om een dagcreme met SPF te dragen, aangezien we net hebben gelezen dat je het om de twee uur opnieuw moet aanbrengen? Natuurlijk wel. Kijk, dagcremes zijn bedoeld voor elke dag en niet voor op vakantie. Dus als jij de deur uitgaat naar school of werk, hoeveel daglicht denk je nu eigenlijk dat je huid te zien krijgt? Van die 15 minuten op de fiets naar school, of die 10 minuten durende wandeling naar de auto, bushalte of van dat half uurtje op het terras tijdens je lunchbreak? Meer dan twee uur zal het niet zijn, dus je huid is gewoon de gehele dag beschermd.

Het heeft echter geen zin om dagcreme met een SPF aan te brengen wanneer je van plan bent in de zon te gaan bakken. Sure, het kan wel, maar dan is het wel raadzaam om elke twee uur opnieuw dagcreme aan te brengen. En ik denk dat je dagcreme dat iets te kostbaar voor is! Bovendien zit er vaak maar 30 ml in een potje en daar ben je dus zo doorheen. Als je toch van plan bent om te zonnebaden, kun je dus net zo goed een zonneproduct gebruiken, toch? Er bestaan hele mooie producten die speciaal zijn ontwikkeld voor het gezicht. Met hydraterende, verzachtende en matterende eigenschappen bijvoorbeeld, zie ook dit artikel.

UVA & UVB
UV straling is onder te verdelen in verschillende soorten, waaronder UVA en UVB (er is zelfs UVC). Er is een gemakkelijk ezelsbruggetje om te onthouden welke UV-soort wat veroorzaakt. UVA heeft een A, de A van AGE, en veroorzaakt dus huidveroudering. UVB bevat een B, de B van BURN, en veroorzaakt dus schade en verbranding van de huid wat uiteindelijk kan leiden tot huidkanker.

De meeste zonnebrandcremes blocken UVB straling en voorkomen dus dat je verbrand, maar zelf vind ik het ook belangrijk dat het UVA blockt. Van alle UV straling die de aarde bereikt is 95% UVA. Deze straling penetreert naar de diepere huidlagen en is verantwoordelijk voor dat ‘mooie bruine kleurtje’, maar tegelijkertijd is het ook verantwoordelijk voor huidveroudering en rimpels en kan het zelfs leiden tot huidkanker, net als UVB.

Op de verpakking wordt altijd duidelijk aangegeven of het product beide vormen van straling blockt. Is het niet duidelijk, dan blockt he waarschijnlijk alleen UVB. Het beschermen tegen UVA is iets van de laatste jaren, maar ik vind het net zo belangrijk als de bescherming tegen UVB!


Soort zoekt soort
Als je je gezicht wil beschermen tegen de zon is het belangrijk om te kijken welke soort zonnebrandcreme je hebt. Afhankelijk van de soort is het belangrijk om eerst zonnebrand aan te brengen en vervolgens je dagcreme in plaats van andersom. Zonneproducten kun je onderverdelen in 2 soorten: chemische en fysische.

  • De chemische soort maakt een verbinding in je huid waardoor het je effectief beschermd tegen de zon. Deze soort zonneproducten werken namelijk het beste als ze direct op de ‘blote’ huid worden aangebracht. Heb je een chemische zonnebrand, smeer deze dag eerst en vervolgens je dagcreme. Omdat chemische zonneproducten tijd nodig hebben om de verbinding in je huid aan te gaan is het verstandig om 20 tot 30 minuten na aanbrengen te wachten voordat je de deur uit gaat. Een vaak gebruikt chemisch SPF ingrediënt is octocrylene.
  • Fysische zonneproducten zijn te herkennen aan de ingrediënten Titanium Dioxide en Zinc Oxide. Voor deze producten maakt het niet uit of ze je direct op je huid of over een dagcreme heen aanbrengt. Zink Oxide blokkeert meer UV straling dan Titanium Dioxide en wordt daarom vaker gebruikt. Beide ingrediënten blokken zowel UVB als UVA straling.

Check dus de ingredienten van je zonneproduct om erachter te komen met welke soort je te maken hebt. Bij twijfel zou ik altijd eerst het zonneproduct smeren en vervolgens de dagcreme. Overigens zijn doorzichtige zonneproducten vaak chemisch en witte, melkachtige producten vaak fysisch. Het komt ook vaak voor dat er zowel een chemisch als fysisch SPF ingredient in een zonneproduct wordt gestopt, dan zie je bijvoorbeeld octocrylene met titanium dioxide in de ingrediëntenlijst staan.

Ik hoop dat jullie wat wijzer zijn geworden op het gebied van zonneproducten en dat jullie deze zomer verantwoord zullen smeren.

Happy tanning!

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

137 Reacties

  1. meeuwen
    10 april 2013 / woensdag, 10 april 2013

    Een hele late reactie maar ik kan het toch niet laten: het is wetenschappelijk bewezen dat je zonnebrandproducten wel degelijk na een jaar nog gewoon kunt gebruiken. Dus die fles van vorig jaar kun je gewoon opmaken. Dat verkooppraatje gaat echt niet meer op.

    • Serena
      Auteur
      10 april 2013 / woensdag, 10 april 2013

      Heb je misschien wat linkjes voor mij? Daar wil ik me even op inlezen graag!

  2. Noa
    4 juni 2012 / maandag, 4 juni 2012

    Bedankt voor de tips, ben dus achter gekomen dat ik elke dag een creme gebruik met UVA & UVB :D! Maar er zit Octocrylene in, ik heb het al die tijd na mijn serum en dagcreme gebruikt :S. Vanaf nu zal ik het anders doen, heb je toevallig ervaring met het merk Louis Widmer?? Ik gebruik de sun protection face 30.

  3. Marloes
    7 mei 2012 / maandag, 7 mei 2012

    Dit was echt interessant, bedankt voor weer een fijn artikel! 🙂

  4. Elif
    7 mei 2012 / maandag, 7 mei 2012

    Ik gebruik zelf wel dagelijks SPF 30 of 50 op mijn gezicht, maar welke ik ook heb geprobeerd ik krijg er altijd pukkeltjes van! en na een uurtje begint mijn gezicht ook erg vettig te worden.. Is er misschien eentje die geen puistjes/vette huid veroorzaakt?

  5. Dilara
    7 mei 2012 / maandag, 7 mei 2012

    Ooeeh erg handig! Ik ben nu namelijk in het zonnige turkije dus dit komt goed van pas haha!

  6. Linda
    6 mei 2012 / zondag, 6 mei 2012

    Wat ik alleen nooit begrijp is dat er vaak een circeltje om UVA heen staat op zo’n fles. Soms ook met UVB er naast alleen staat daar dan geen circel om heen. Zit er dan alleen UVA bescherming in?

  7. Adinda
    6 mei 2012 / zondag, 6 mei 2012

    Vraagje: Mag je fysische zonnebrandcrème voor het gezicht mengen met dagcrème en dan pas aanbrengen?

  8. Dawn
    5 mei 2012 / zaterdag, 5 mei 2012

    ik heb een vraag, misschien is het wel een beetje een domme vraag maar ik heb zinkoxide zalf thuis liggen, werkt dat dan ook een beetje als een zonnebrand?
    xx

  9. Sylvia
    5 mei 2012 / zaterdag, 5 mei 2012

    Interessant artikel Serena! Ik spendeer per jaar flink wat euro’s aan zonneproducten. Zonder overdrijven denk ik dat ik zeker 2 liter (!) per jaar gebruik. Ik woon in Griekenland en als tourguide werk ik het grootste gedeelte van de dag in de zon. Ik ben een ‘zonnekind’ maar weet ook dat de zon ook de vijand van je huid is, ik smeer me bijna suf:-). Besparen doe ik dan ook niet op goede zonneprodukten. Estee Lauder is mijn favoriete merk v.w.b zonneprodukten.
    Een vraagje : heb je misschien nog een tip voor haarverzorging tegen de zon?
    Alvast bedankt!

    • Denise
      5 mei 2012 / zaterdag, 5 mei 2012

      Elvive colour vive van Loreal is heel fijn voor de zon. Beschermt extra doordat het voor gekleurd haar is. En je hebt speciale sprays voor in de zon.

      Gewoon goed verzorgen, je haar is dood dus verbranden zal het niet. Hooguit uitdrogen!

    • Elif
      7 mei 2012 / maandag, 7 mei 2012

      Wat je in ieder geval absoluut niet moet doen is olie of een serum met oliebasis in je haar smeren, door de hitte kan het je haar heel erg uitdrogen waardoor je dat verschroeide effect krijgt.

  10. Barbara
    5 mei 2012 / zaterdag, 5 mei 2012

    Ik heb ook een vraagje ik heb door een ongeluk in oktober meerdere littekens een op m’n voet 2 op de zijkant van m’n borst en op m’n hand een paar kleine littekens??

    Wat werkt daar het beste voor??

    In het ziekenhuis zeiden ze wel dat ik erg op moet passen met verbranden omdat dat erg veel pijn kan gaan doen!!

  11. Anne
    5 mei 2012 / zaterdag, 5 mei 2012

    De zonlicht wordt overal afgeschilderd als schadelijk. Dat is deels natuurlijk zo, maar we hebben de zon ook nodig. Als je je de hele dag zoveel insmeert en je de hele dag een grote zonnebril draagt, krijg je juist niet genoeg zonnestralen ‘binnen’. Resultaat: geen aanmaak vitamine D en minder energie. Het is schadelijk als je verbrand wordt, maar zorg ook dat je wel wat zon op je koppie laat stralen en wat licht in je ogen krijgt. Doe dit uiteraard niet te lang, maar helemaal afschermen van de zon is ook schadelijk. Bovendien komt het vooral door onze voeding dat we zo snel verbranden. Als we veel meer onti-oxidanten zouden consumeren, verbranden we veel minder snel.

  12. Chantal
    5 mei 2012 / zaterdag, 5 mei 2012

    Ik wil nog even een opmerking maken over het aanschaffen van (zonnebrand)creme uit de winkel; pak nooit het eerste potje/flesje! Dit zijn flessen van de vorige levering en dat zou dus zomaar die van vorig jaar kunnen zijn. En dan schiet je natuurlijk evenveel op als wanneer je de fles van vorig jaar gebruikt.
    Dit verzin ik niet, een medewerkster van de Etos heeft het me gezegd.

    • Anne
      5 mei 2012 / zaterdag, 5 mei 2012

      Als ik vakken vul, weliswaar bij de HEMA, dan komen de nieuwste vooraan, omdat de oudere al wat naar achteren staan. Het nieuwste kan dus ook vooraan staan.

  13. michelle
    4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

    dankjewel serena voor dit artikel 😀
    ik wou al heel lang weten hoe je spf herkent in de ingrediëntenlijst.
    ik wil nog een fijne zon product vinden voor mijn gezicht (die uiteraard dierproefvrij is) tot die tijd smeer ik dat van mijn lichaam gewoon op mij gezicht.

  14. 4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

    Hoi Serena,

    Top artikel, kan maar niet genoeg gezegd worden dat men zich moet beschermen.

    Vooral kids!

    Gr.-

  15. Sara
    4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

    Dit artikel is vrijwel identiek aan een artikel dat je eerder al hebt geplaatst…

    • Serena
      Auteur
      4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

      Dat klopt een beetje, maar ik krijg er elke dag nieuwe bezoekers bij plus dat ik er veel nieuwe info en foto’s bij heb geplaatst, dus ik snap je 3 puntjes niet zo!

  16. Sara
    4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

    hoe kan je geld verdienen met je blog
    ik wil graag geld verdienen met mun blog maar howw??? xoxo

    ps leuk artikel!!
    pps sorry voor de vraag als je het niet leuk vond 🙁

  17. 4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

    Zeer handig en nu nog hopen dat de zon zal schijnen!

  18. Sanne
    4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

    Fijn artikel! Ik vind het fijn van jouw artikellen dat het ook de redenen en oozaken en betere uitleg geeft, en niet alleen oppervlakkig gepraat, Goede informatie heel erg fijn <3333

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *