Omdat ik deze week zo druk ben vanwege mijn tripje naar Alicante heeft Larissa me geholpen door een artikel voor me te schrijven. Thanks, lief zusje! ^^
Door Larissa – De herfst en winter betekenen voor mij wind, regen, grauwigheid en kou. Maar om deze tijden goed door te kunnen komen hebben we heerlijke Hollandse potten waarmee we ons maagje kunnen vullen en die ons ook lekker warm houden. Als Indische houd ik ook van de Indische keuken en is mijn favoriete keuken de Italiaanse, maar oh wat ben ik blij dat ik ook onze typische Hollandse potten ken.
Je weet wel, een pan stevige hutspot of stampot op tafel samen met een stukje vlees en een goede lepel jus erover heen. Het liefst eet ik deze maaltjes ook in de andere maanden, maar toch blijft het mij een echt najaarsgevoel geven en ben ik dus maar al te blij dat deze tijden weer zijn aangebroken. Omdat de meesten van jullie deze potten ook wel kennen en waarschijnlijk zelf ook klaarmaken, leek het mij leuk om lekkere variaties op deze klassiekers te zoeken. Tijdens het zoeken van recepten, heb ik zelf onwijze trek gekregen en kan ik niet wachten om ze zelf ook eens uit te gaan proberen!
Zelf ben ik erg fan van appel in gerechten, dus deze combinatie met spruiten, spekjes en appel klinkt heerlijk! Zonder de appel trouwens ook heel erg lekker, maar de appel maakt het vast net ietsje zoeter en frisser. Perfect voor als je je nog niet helemaal wilt overgeven aan het grauwige weer.
Andijvie is ook zo’n klassieker en ik moet eerlijk toegeven dat het niet mijn lievelingsstamppot is, tenzij er lekkere jus en spekjes bij zitten! Deze variant is echter erg bijzonder en door de toegevoegde oude kaas (Tara voegt eigenlijk altijd kaas toe, maar ik wil dit zelf nog wel eens vergeten) denk ik dat de stamppot ook lekker romig is. Mocht je geen vlees (willen) eten dan is deze maaltijd ook erg goed vegetarisch te eten. Wil je wel een stukje vlees, dan zou ik gaan voor een lekker speklapje!
Prei is ook geen favoriet van mij, maar ik moet zeggen dat deze stamppot ook heel erg lekker klinkt! Shii-takes zijn een soort paddenstoelen en kan je dus ook makkelijk voor een andere soort vervangen. Deze stamppot krijgt door de kerrie en shii-takes meer een buitenlands tintje en de knapperige en zoute cashewnoten lijken me ook erg lekker bij een romige aardappelpuree. In het recept staat een pak aardappelpuree, maar die maak je natuurlijk gewoon lekker zelf he!;)
Ik ben dol op sperziebonen en om ze samen te verwerken met snijbonen in een stamppot was ik nog niet opgekomen. Natuurlijk maak je zelf je aardappelpuree in plaats van een pak -tenzij je heel erg lui bent of haast hebt!- want verder is deze stamppot heel erg makkelijk en basic. Voor wat extra bite en een zoutje is er bacon aan toegevoegd, maar deze kan je natuurlijk ook vervangen voor spekjes, of noten mocht je vegetarisch eten.
En als laatste is de klassieke andijviestamppot in een mediterraans jasje gestoken, door hier cherrytomaatjes en Catalaanse braadworstjes aan toe te voegen. Mocht je deze worstjes niet kunnen vinden, dan kies je natuurlijk voor een gewoon braadworstje. Ook in dit recept wordt er kaas door de stamppot vermengd en dat lijkt me heel erg lekker!
Naast deze variaties bestaan er natuurlijk nog tientallen andere recepten die ik ook vast en zeker zou willen uitproberen. Heb jij nog een lekkere variatie op de Hollandse Pot die je met ons wilt delen? Laat het recept achter in de comments!
Houd jij van de traditionele Hollandse pot (inclusief kuiltje in het midden voor de jus) of vind je het net als ik ook interessant om een variatie op het klassieke recept uit te proberen?
xoxo Larissa
@larissaverbon
KittehsCupcakes.nl
Bron: AH Allerhande
Lekker! Ik wil ze allemaal wel proberen!
Ik ben zelf eigenlijk niet zo van de stamppotten. De enige die ik echt heel erg lekker vind en ook onder mijn lievelingseten valt is zuurkool. Al lijkt mij van deze stampotten die met spruitjes ook zeker wel eens het proberen waard.
Hollands eten is niet echt iets dat ik zou lusten denk ik 🙂 het lijkt zo echte typische boerenkost.. Maar iedereen zijn eigen smaak. Heb je misschien een video ivm je afkomst? İndien niet zou je er misschien 1 willen maken? Lijkt me echt interessant. Alvast bedankt.
Gatverdamme Hollands eten zo als dit vind ik smerig !
Oeehh vooral die laatste lijkt mij erg lekker!
Jammie, ik ben dol op stamppotten. Tip: een pakje Boursin erdoor, lekker smeuïg.
Leuk artikel!
Larissa heeft echt een leuke schrijfstyle’
Ik ben ook een trouwe kittehs cupcake lezeres”
Xxx
mmmmh heerlijk stampot! 🙂
Hmm.. lekker!
Erg leuk artikel! Inspirerend 🙂
Die mediterraanse ga ik denk ik donderdag maken, dan ben ik jarig en komen er allemaal mensen eten. Een grote pan stamppot maken is dan wel enorm makkelijk en die variatie die jij noemt lijkt me echt super lekker. Ik ben gek op andijviestamppot en ik heb stiekem nog nooit eraan gedacht om er ook maar iets anders dan spekjes erdoor heen te gooien. Hmm! Krijg er nu al zin in!
ze lijken me allemaal super lekker 😀
Ik vind stamppot niet lekker. Sowieso vind ik aardappels al niks, en ik heb het thuis zo vaak gegeten dat ik het nu echt niet meer lust. Blegh. Doe mij maar gewoon groenten met een stukje vlees of vis.
Andijvie-tomaat met die worstjes is echt zooooo lekker! My alltime favorite!!
Oh en wat ook lekker en ‘gek’ is: preistamppot met makreel. Recept van appie. omnomnom!
Auteur
Hahaha, lekker gek!
Andijviestamppot met Unox rookworst en een juskuiltje in het midden! #kapotlekker
Wat een super leuke ideeën! Ik heb toevallig dit weekend nog een normale andijviestamppot gegeten, deze lijken me ook erg lekker 🙂
Jummmeeehhh! 😀
Lekker zeg! Vooral die laatste met worstjes erbij spreekt me erg aan 😀
ik ben niet echt een hutspotmens, maar de variatie wil ik wel eens proberen
Zomerse zuurkool mwt ananas en rozijntjes!!! I loveeeeeee stampotjes
Ik maak vaak preistampot met gerookte kipreepjes en kruidenkaas. Mmmmm! M’n favoriet <3
Tof! Altijd leuk, een nieuwe moderne versie van een oerdegelijk gerecht 🙂
Ahh die frisse andijviestampot lijkt mij heerlijk!
Aaah dat ziet er allemaal heerlijk uit!
Liefs Fashialies
Hmh, ik hou niet zo van de Hollandse pot. Maar misschien moet ik deze variaties eens proberen (:
Hele leuke recepten!
Stampot rauwe andijvie met kaas erdoor, heerlijk!
Ja heerlijk! Als je houdt van appel in het eten, moet je vooral hete bliksem eens proberen!
Erg lekker met een stuk verse worst (bij voorkeur van een goede slager).
Ojaa hete bliksem!! Dat is echt mijn lievelings stampot, met de zoete appels van mijn beppe?
Moet natuurlijk uitroepteken zijn.
Ik ben dol op andijvie stamppot maar variatie is inderdaad leuk. Ik ga die met spruitjes vandaag proberen denk ik!
Andijviestampot met kaas en tomaat vind ik erg lekker!
Ik houdt echt niet van stamppot:p
Ik ben dol op Hollandse pot, leuke variaties!!
Mmmm klinkt heel lekker allemaal!
Ik houd helemaal niet van Hollandse pot, ook niet aangepast. Stamppotten liggen zo zwaar op de maag.
Lekkere gerechten, yum!
Lekkere recepten! Zelf hou ik alleen niet zo van pakjes en voorgesneden groentes (is ook duurder), maar helemaal zelf maken is gelukkig ook niet moeilijk.
Daarom zei ik ook dat je ook zelf je puree kan maken he;) en hetzelfde voor de groenten, die kan je inderdaad ook makkelijk zelf snijden!
Heerlijke recepten!
Larissa, je gebruikt in het stukje ‘Andijvie is ook zo’n klassieker en ik moet eerlijk toegeven dat het niet mijn lievelingsstamppot is, mits er lekkere jus en spekjes bij zitten!’ het woord ‘mits’ verkeerd. Mits is geen synoniem van ‘tenzij’, maar mits betekent ‘indien’, ‘op voorwaarde dat’.
Tenminste, ik neem aan dat je het zo bedoelt 🙂
Hmmm, ik vond het wel goed klinken maar als het grammaticaal niet klopt dan ga ik het eventjes aanpassen. Bedankt voor je oplettendheid!
Het klopt dan toch gewoon, hoe Larissa het schrijft?
Dan zou er staan. Het is niet mijn lieveling stamppot op voorwaarde dat er lekkere jus bij zit.
Klopt. Het moet inderdaad tenzij zijn.
En das niet per se een grammaticale kwestie maar een kwestie van woordenschat.
Klinkt allemaal erg lekker!
mm andijvie
Ik vind boerenkool met salami en sambal heel lekker
Heerlijk ^^ ook lekker spruiten stamppot met geitenkaas en gezouten noten (welke je lekker vind) en de erwten soep met sambal en gebakken uitjes.
Klinkt allemaal heerlijk! Ik heb de link even opgeslagen want ik wil deze recepten zeker eens uitproberen!
Liefs
Lekkere recepten. Zelf gooien wij door de andijvie stamppot vaak shoarma! Zo jammie! 🙂
Ziet er allemaal heerlijk uit 🙂
Lekker! mijn moeder had een tijdje terug een recept van Rode Bietenstamppot met geitenkaas en dat was echt heel erg lekker! en het is knalroze, dat is ook altijd leuk hahah
Heerlijk <3 ik hou van stamppot
Klinkt apart maar denk dat ik de laatste twee eens ga proberen.
Vraagje: zijn deze recepten allemaal voor 4 personen?
Ah, dat moest ik er nog bij vermelden; ja ze zijn voor 4personen!
wat een leuke en lekkere recepten! ga ik onthouden!
Lekkerrrr! Het is weer herfst dus stamppotten mogen weer ;). Ookal eet is ze stiekem ook wel eens in de zomer gewoon omdat ‘t zo yummy is! leuk om verschillende variaties op het standaard recept te zien. Ga ze zeker proberen want stamppot is één van de weinige dingen die ik wél kan koken. Ik ben een ramp in de keuken. Haha.