5 variaties op de Hollandse pot

Omdat ik deze week zo druk ben vanwege mijn tripje naar Alicante heeft Larissa me geholpen door een artikel voor me te schrijven. Thanks, lief zusje! ^^

Door Larissa – De herfst en winter betekenen voor mij wind, regen, grauwigheid en kou. Maar om deze tijden goed door te kunnen komen hebben we heerlijke Hollandse potten waarmee we ons maagje kunnen vullen en die ons ook lekker warm houden. Als Indische houd ik ook van de Indische keuken en is mijn favoriete keuken de Italiaanse, maar oh wat ben ik blij dat ik ook onze typische Hollandse potten ken.

Je weet wel, een pan stevige hutspot of stampot op tafel samen met een stukje vlees en een goede lepel jus erover heen. Het liefst eet ik deze maaltjes ook in de andere maanden, maar toch blijft het mij een echt najaarsgevoel geven en ben ik dus maar al te blij dat deze tijden weer zijn aangebroken.ย Omdat de meesten van jullie deze potten ook wel kennen en waarschijnlijk zelf ook klaarmaken, leek het mij leuk om lekkere variaties op deze klassiekers te zoeken. Tijdens het zoeken van recepten, heb ik zelf onwijze trek gekregen en kan ik niet wachten om ze zelf ook eens uit te gaan proberen!

stampotvar1Zelf ben ik erg fan van appel in gerechten, dus deze combinatie met spruiten, spekjes en appel klinkt heerlijk! Zonder de appel trouwens ook heel erg lekker, maar de appel maakt het vast net ietsje zoeter en frisser. Perfect voor als je je nog niet helemaal wilt overgeven aan het grauwige weer.

stampotvar3Andijvie is ook zo’n klassieker en ik moet eerlijk toegeven dat het niet mijn lievelingsstamppot is, tenzij er lekkere jus en spekjes bij zitten! Deze variant is echter erg bijzonder en door de toegevoegde oude kaas (Tara voegt eigenlijk altijd kaas toe, maar ik wil dit zelf nog wel eens vergeten) denk ik dat de stamppot ook lekker romig is. Mocht je geen vlees (willen) eten dan is deze maaltijd ook erg goed vegetarisch te eten. Wil je wel een stukje vlees, dan zou ik gaan voor een lekker speklapje!

stampotvar4Prei is ook geen favoriet van mij, maar ik moet zeggen dat deze stamppot ook heel erg lekker klinkt! Shii-takes zijn een soort paddenstoelen en kan je dus ook makkelijk voor een andere soort vervangen. Deze stamppot krijgt door de kerrie en shii-takes meer een buitenlands tintje en de knapperige en zoute cashewnoten lijken me ook erg lekker bij een romige aardappelpuree. In het recept staat een pak aardappelpuree, maar die maak je natuurlijk gewoon lekker zelf he!;)

stamppotvar2Ik ben dol op sperziebonen en om ze samen te verwerken met snijbonen in een stamppot was ik nog niet opgekomen. Natuurlijk maak je zelf je aardappelpuree in plaats van een pak -tenzij je heel erg lui bent of haast hebt!- want verder is deze stamppot heel erg makkelijk en basic. Voor wat extra bite en een zoutje is er bacon aan toegevoegd, maar deze kan je natuurlijk ook vervangen voor spekjes, of noten mocht je vegetarisch eten.

stamppotvar5En als laatste is de klassieke andijviestamppot in een mediterraans jasje gestoken, door hier cherrytomaatjes en Catalaanse braadworstjes aan toe te voegen. Mocht je deze worstjes niet kunnen vinden, dan kies je natuurlijk voor een gewoon braadworstje. Ook in dit recept wordt er kaas door de stamppot vermengd en dat lijkt me heel erg lekker!

Naast deze variaties bestaan er natuurlijk nog tientallen andere recepten die ik ook vast en zeker zou willen uitproberen. Heb jij nog een lekkere variatie op de Hollandse Pot die je met ons wilt delen? Laat het recept achter in de comments!

Houd jij van de traditionele Hollandse pot (inclusief kuiltje in het midden voor de jus) of vind je het net als ik ook interessant om een variatie op het klassieke recept uit te proberen?ย 

xoxo Larissa
@larissaverbon
KittehsCupcakes.nl

Bron: AH Allerhande

 

Volg:

75 Reacties

  1. Amber
    14 oktober 2013 / maandag, 14 oktober 2013

    Boerenkool vind ik heerlijk en zuurkool met vegetarische spekjes ook. Vooral dat laatste eet ik zo vaak als het kan. ๐Ÿ˜€

  2. 10 oktober 2013 / donderdag, 10 oktober 2013

    Ook lekker: hutspot ovenschotel met geitenkaas en gembersiroop. Of stamppot andijvie met cashewnoten en geraspte kaas. Heerlijk, de Hollandse pot. ๐Ÿ™‚

  3. 10 oktober 2013 / donderdag, 10 oktober 2013

    Heerlijk!! Ik krijg hier ook trek van. Ik ben gek op Hollandse pot met een twist van mezelf. Anders smaakt het me te plain. Tot ergernis van de rest van mijn familie, eerst me moeder en zus en nu me vriend. Hun lusten het echt niet, dus maak ik het altijd voor mij alleen. Heel saai! Ondanks dat ik echt me best doe het iets meer multiculti te maken zeg maar ๐Ÿ™‚ Ach ja des te meer voor mezelf.. Ik ga er zeker en paar maken. Is dit van de huidige allerhande? Of gewoon online te vinden?

  4. Selina
    10 oktober 2013 / donderdag, 10 oktober 2013

    Mijn ouders en ik eten boerenkool met sambal! Dat recept heeft mijn moeder van een Indische vrouw =)

  5. samantha
    10 oktober 2013 / donderdag, 10 oktober 2013

    hmmm klinkt allemaal erg lekker. Uitproberen maar!

  6. Yasmine
    10 oktober 2013 / donderdag, 10 oktober 2013

    Hmm ik kryg hier honger van! Leuk geschreven!

  7. 9 oktober 2013 / woensdag, 9 oktober 2013

    Ziet er erg lekker uit, ben vooral erg fan van andijvie stamppot dus ga deze variaties zeker eens een keertje proberen.

  8. suusje
    9 oktober 2013 / woensdag, 9 oktober 2013

    ik maak in de winter vaak ruccola stampot lekker met lamsrack en steranijs jus ๐Ÿ˜€ JUMMIE

  9. 9 oktober 2013 / woensdag, 9 oktober 2013

    Andijviestamppot eet ik juist graag in de zomer. De preistamppot met noten en shi-takes ga ik een keertje proberen. Dank voor de tip!

  10. Renee
    9 oktober 2013 / woensdag, 9 oktober 2013

    Hm dat ziet er allemaal lekker uit! Ik maak altijd ‘Spaanse boerenkool’. Met chorizo worstjes erdoorheen en de pittige rookworst (zwarte verpakking) van Unox!

  11. lousaa
    9 oktober 2013 / woensdag, 9 oktober 2013

    Variatie graag.

    Ik eet graag stamppot spinazie met pijnboompitten, gebrokkelde feta en grote stukken stukken lichtgegrilde chorizo. Of hutspot met flink gekarameliseerde (hard gebakken) ui en peen. En dan een schep indiase currypasta erdoor. In plaats van spekjes een dun speklapje met kerriepoeder gebakken en ik ben helemaal gelukkig.

  12. 8 oktober 2013 / dinsdag, 8 oktober 2013

    Ik hou zeker van puree met jus (en appelmoes) maar niet met boerenkool of andijvie.. Preistampot met zongedroogde tomaatje vind ik super lekker! Of slastampot.. Jammie!

  13. 8 oktober 2013 / dinsdag, 8 oktober 2013

    Mmmm, ik vind stamppot ook heel lekker! Mijn vriend heeft al een aantal keer een italiaanse andijvie stamppot gemaakt en deze valt altijd erg goed in de smaak!

    Heel makkelijk, je maakt de stamppot gewoon volgens normaal recept. Als alles gestampt is doe je pesto en stukjes tomaat door de stamppot, even door roeren. Dan bak je wat uitjes, stukjes paprika en spekjes, deze gooi je er op je bord overheen en klaar is kees! Echt super lekker!

  14. 8 oktober 2013 / dinsdag, 8 oktober 2013

    Oeeh die tomaat en bonenstampot lijken me erg lekker! Leuke tips. ๐Ÿ™‚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *